ZEYTİNLERE KIYMAYIN EFENDİLER !

Yayınlanma Tarihi :
ZEYTİNLERE KIYMAYIN EFENDİLER !

Edremit Körfezi’nde yer alan Ayvalık, Burhaniye, Edremit, Gömeç, Küçükkuyu ve Dikili’deki çevre örgütleri ile Burhaniye Emek ve Demokrasi bileşenlerinin ortaklaşa düzenlediği “zeytinin talanına, pahalılığa hayır” mitingi Burhaniye Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi. 

Mitinge katılanlar eski kütüphane önünden meydana dek “Doğa talanına, hayat pahalılığına karşı alanlardayız”,  “Havama, suyuma, toprağıma dokunma”, ” Doğaya, bilime,insanlığa özgürlük”, ” Ölmez ağacını öldürme”, “Zeytin ekmeğimizdir, koruyacağız”, “Geçinemiyoruz”, “Zam yağmuru yağıyor, çarşı pazar yanıyor”, ” İnsanca yaşam için birleşelim”, “AKP halka hesap verecek” yazılı pankartlarla sloganlar atarak yürüdü.

Mitinge Balıkesir Milletvekilleri Ahmet Akın ve Ensar Aytekin, Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler ile EMEP,CHP, SOL Parti ve HDP’den katılımcılar yanında; EĞİTİM SEN, TÜM KÖY SEN,DİSK EMEKLİ SEN GENEL İŞ ile yöredeki çevre örgütleri, zeytin üreticileri ve yöre halkı yoğun katılım gösterdi.

Burhaniye Emek Ve Demokrasi Bileşenleri Sözcüsü Süheyla Okur, “Bölgemizin en önemli gelir kaynaklarından olan zeytinciliğe yeni bir darbe daha vurulmak isteniyor. Zeytinliklerimiz enerji ve maden şirketlerinin yağma ve talan projelerine açılmak isteniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın değiştirdiği Maden Yönetmeliğine göre zeytinlikler elektrik üretimi ve madencilik adına kesilecek… Bu zamana kadar, kaç maden sahasında arama faaliyeti bittikten sonra ağaçlandırma yapıldı? Bir zeytin ağacının büyümesi yıllar almaktadır. Yok, edilen zeytinliklerin kısa sürede yerine getirilmesi mümkün değildir. Şirin görünmek için ‘Zeytinlikler kesilmeyecek, nakledilecek’ şeklinde yapılan açıklamalar ise hiç inandırıcı değildir. Ayrıca nakledilmesine de razı değiliz. Dokunmayın yeter. Zeytinlik, olduğu yerde zeytinliktir, yüzlerce yıllık ağaçları ve ekosistemi taşımak mümkün mü?” dedi.

HAYAT PAHALILIĞINI DA UNUTMADILAR

Burhaniye Emek Ve Demokrasi Bileşenleri Dönem Sözcüsü Ünsal Çalışkan ise konuşmasında hayat pahalılığına dikkat çekti. Çalışkan, “Cumhuriyet tarihinin en zorlu günlerini yaşıyoruz. Zamlar yağmur gibi yağıyor. Halk fakirleşiyor, geçinmek zorlaşıyor. Açlık; yoksulluk patladı. Elektrik, doğalgaz ve akaryakıta yapılan yüksek zamlar, iğneden ipliğe her şeyi etkiliyor. Her şeye zam gelirken maaşlara yapılan zamlar sadaka düzeyinde. Yapılan zamlar, gıda üretimi ve tarımsal ürünlerde, ithal girdilerde artışa neden oluyor. Milletin derdi yoksulluk, işsizlik, hayat pahalılığı. İnsan yaşamı için en temel ihtiyaçlarımıza ulaşmak zorlaşıyor ki bu daha iyi günlerimiz. Üreticiler üretimden vazgeçmek zorunda kalıyorlar. Marketlerde çarşıda pazarda satılan ürünlerden üreticiye kar kalmıyor. Para komisyonculara gidiyor. Umudumuzu gücümüzü örgütlü yaşam biçimimizden alalım. Suyumuza toprağımıza zeytinimize geçmişimize, günümüze, geleceğimize sahip çıkalım. ” diye konuştu.

ÜRETİCİLERİN VE ÇEVRECİLERİN TALEPLERİ

Emek ve Demokrasi bileşenlerince gerçekleştirilen zeytin talanına ve pahalılığa hayır mitinginde dile getirilen istekler ise şöyle sıralanıyor:

* Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, zeytinlerin sonu anlamına gelecek olan bu düzenlemeyi bir an önce geri çekmelidir.
* Üretici köylülerin borçları faizsiz olarak ertelenmeli, ipotekler ve diğer yükümlülükler kaldırılmalıdır. Üretici köylüler faizsiz kredilerle desteklenmeli, gübre, yakıt gibi tarımsal üretimin temel girdilerde yerli üretim teşvik edilmeli ve bu girdiler devlet desteğiyle ucuza sağlanmalıdır.

* Elektrik ve doğalgaz faturaları başta olmak üzere temel tüketim maddelerine yapılan zamlar geri alınmalıdır.
* Emekçilerin ücretleri iyileştirilmeli ve insanca yaşayacak düzeye getirilmelidir.
* Geliri yoksulluk sınırının altında olan tüm yurttaşların elektrik, doğalgaz, su ve internet faturaları ücretsiz olmalıdır.
* Eğitim ve sağlık başta olmak üzere kamu hizmetlerindeki piyasalaşmaya son verilmeli ve tüm kamu hizmetleri yurttaşlara ücretsiz olarak sağlanmalıdır.
* Özelleştirmeler iptal edilmeli ve enerji başta olmak üzere özelleştirilmiş tüm kuruluşlar kamulaştırılmalıdır. Bu kurumların yönetimi halk denetiminde olmalıdır.
* İstanbul Sözleşmesi uygulanmalıdır.
* EYT haksızlığına son verilmelidir.
* Kamu emekçilerinin toplu sözleşmeleri yenilenmelidir. Toplu sözleşmede tüm sendikaların katılımıyla mutabakat sağlanmalıdır. Uluslararası çalışma hukukunun gereği olan grev hakkı iç hukukta da güvence altına alınmalıdır.
*Asgari ücretten vergi alınmamalı. Gelir üzerindeki vergilerin azaltılmalıdır.

Yaklaşık 1500 kişinin katıldığı mitingin sonunda halk müziği sanatçısı Tolga Çandar ezgileri ile etkinliğe coşku kattı. Miting hep birlikte çekilen halaylarla sona erdi.

C. Saffet YILMAZ / BURHANİYE (balikesir24saat.com) 

 

 

 

 

 

YORUM YAP