“VAHŞİ MADENCİLİK HIZ KESMİYOR, ÇEVRECİLER PES ETMİYOR”
Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi’nin Karesi’ye bağlı Kalaycılar Mahallesi’nde yapılmak istenen maden ocağı için ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararına karşı Balıkesir 1. İdare Mahkemesi’nde açtığı ve ret kararı çıkan dava Danıştay’dan döndü. Danıştay Altıncı Dairesi, Balıkesir 1. İdare Mahkemesi’nin kararını oy çokluğu ile bozarken, karar düzeltme yolunun da kapalı olduğuna dikkat çekti.
Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Betül Dikici,” Mimarlar Odası olarak çevre ve toplum için hukuksal mücadele girişiminde bulunduk ve kazandık. Ne yazıktır ki; bilim insanlarının uyarıları, kamuoyunun tepkisine rağmen vahşi madencilik hız kesmiyor. Yetkililerin denetlemekte ve önlem almakta yetersiz kaldığı vahşi madenciliğin sonucu ortaya çıkan tahribatlar zararlar artık mızrağın çuvala sığmadığını gösteriyor.” dedi.
Balıkesir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 8 Ekim 2020’de, 3S Madencilik A.Ş.’nin Karesi İlçesi, Kalaycılar Mahallesinde RN:200705031 ruhsat numaralı sahaya ait Gümüş-Kurşun-Çinko Maden Ocağı projesi için yaptığı başvuru sonrası “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararı vermişti. Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi de bu kararın iptali için Balıkesir 1. İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı. Ancak mahkeme 11 Kasım 2021 tarihinde başvuruyu reddetmişti.
Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi bunun üzerine konuyu Av. Filiz Sonsuz aracılığıyla temyiz edip, Danıştay’a taşıdı. Danıştay Altıncı Dairesi 8 Şubat 2022 tarihli kararında Balıkesir 1. İdare Mahkemesi’nin kararının bozulmasına, İdari Yargılama Usülü Kanunu uyarınca karar düzeltme yolunun kapalı olduğunun duyurulmasına karar verdi.
Bu karar sonrası 3 S Madenciliğin nasıl bir tavır belirleyeceği merakla bekleniyor.
“ARTIK MIZRAK ÇUVALA SIĞMIYOR”
Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Betül Dikici, “Türkiye 2004 yılında değiştirilerek çevreyi koruma hükümleri kaldırılan Maden Yasası’nın ardından başlayan vahşi madencilikle adeta köstebek yuvası haline getirilmektedir. Ormanlar, sular, tarım alanları, hayvancılık ve tarihi mirasın yanında yaşam alanları vahşi madenciliğin tehdidi altında. Öncelikle su kaynaklarını zehirleyecek olan ayrıca tozu toprağı ile döllenmeyi önleyip meyve oluşumunu azaltacak olan dava konusu maden projesi alanı Balıkesir kent merkezine 12 km. , Naipli ve Kalaycılar köylerine 500 metre mesafededir. Mimarlar Odası olarak çevre ve toplum için hukuksal mücadele girişiminde bulunduk ve kazandık. Ne yazıktır ki; bilim insanlarının uyarıları, kamuoyunun tepkisine rağmen vahşi madencilik hız kesmiyor. Yetkililerin denetlemekte ve önlem almakta yetersiz kaldığı vahşi madenciliğin sonucu ortaya çıkan tahribatlar zararlar artık mızrağın çuvala sığmadığını gösteriyor.” dedi.
CHP KARESİ TAKİPTE
CHP Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın da yönetim kurulu üyeleri 24 ve 29 Aralık 2021 tarihlerinde Kalaycılar’ı ziyaret ederek, proje ve açılan dava konusunda yöre halkını bilgilendirmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kamu yararını gerekçe göstererek, 3S Madencilik A.Ş.’ye Kalaycılar mahallesine ait mera ve orman alanlarında madencilik faaliyetlerine izin verdiğini vurgulayan Yalçın, “Detayları gizlenerek, kamu yararı kılıfı adı altında, kamunun yaşam alanının işgal edilmesi yanlışından vazgeçilmelidir. Kamu Yararı varlığının tespit edilmesi için halk oylaması yapılmasını talep ediyoruz” demişti.
Danıştay’ın kararının ardından yeni bir değerlendirme yapan Yalçın, “Mimarlar Odası Balıkesir Şubesine teşekkür eder, davanın takipçisi olacağımızı ve gelişmeler hakkında bilgilendirmeleri paylaşacağımızı değerli kamuoyunun bilgisine sunarız.” dedi.
(balikesir24saat.com)