“TAHTACI SULAR ALTINDA KALMASIN”
Balıkesir Çevre,Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün Burhaniye İlçesine bağlı Tahtacı mahallesinde “Reşitköy Göleti ve Bahadınlı Regülatörü Sulama, Yıkama, ElemeTesisi Projesi” için yapmak istediği bilgilendirme toplantısı halkın karşı çıkması nedeniyle yapılamadı. Tahtacı sakinleri projeye tepki gösterirken , “Başka Tahtacı yok, biz nereye gidelim”, “Tahtacı sular altında kalmasın” mesajı verdi. Sivil toplum örgütleri ile komşu köylerin muhtarları da halka destek verdi.
Proje kapsamında Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği’nin 9. maddesi gereğince halkın bilgilendirilmesi ve görüşlerinin alınması amacıyla Tahtacı’ya giden yetkililer vatandaşların protestosu ile karşılandı. “Halkın Katılım Toplantısı” yörede yaşayan vatandaşların istememesi nedeniyle yapılamadı.
Yapılamayan toplantı Tahtacı Muhtarı Zafer Eker, Burhaniye Çevre Platformu üyeleri ile ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü, Balıkesir Çevre,Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve DSİ 25. Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından tutanak altına alındı.
Tahtacı sakinleri projeye tepki gösterirken , “Başka Tahtacı yok, biz nereye gidelim”, “Balıklara yüzecek dereler bırakın”, “Tahtacı sular altında kalmasın”, “Baraja inat yaşasın hayat”, ” Karadere, Karındere özgürce aksın” yazılı dövizler taşıdı.
Burhaniye Belediye Başkan Yardımcısı Murat Yazgan, Reşitköy Barajıyla ilgili Tahtacı Köyü davalarının avukatı Arzu Kır,Genel İş Sendikası, Burhaniye Alevi Kültür Derneği, Körfez Tahtacılar Derneği, siyasi parti temsilcileri ile Şahinler, Bahadınlı, Yabancılar, Sübeylidere, Karadere, Öğretmenler Mahallesi, Pelitköy ve Edremit Mehmetalan mahallesi muhtarları da halka destek verdi. Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi de olan Burhaniye Belediye Başkan Yardımcısı Murat Yazgan, “Tahtacı halkının haklı taleplerinin yanındayız” dedi.
Reşitköy Barajı’nın Sulama Projesinin ihale ve inşasını başlatan Valiliğin ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının , Balıkesir İdare Mahkemesince, beş yıl sonra iptal edildiğini anımsatan Av. Arzu Kır “Mahalle halkı, Reşitköy Barajını istemiyor, kaçak baraj inşaatının durdurulmasını, topraklarını iadesini istiyor” dedi.
“GİDECEKLERİ BAŞKA TAHTACI YOK”
Burhaniye Çevre Platformu’ndan konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Bugün Burhaniye İlçesi Tahtacı Mahallesinde Reşitköy Göleti ve Bahadınlı Regülatörü Sulama –Yıkama –Eleme Tesisi Projesiyle ilgili ÇED-Halkın Katılım Toplantısı vardı. Reşitköy Barajıyla ilgili ‘ÇED gerekli değildir’ kararına açılan dava halen Danıştay’da devam etmekteyken baraj inşaatının devam etmesine ve ayrıca Yıkama-Eleme Tesislerinin de projeye ilave edilmesine itiraz eden Tahtacı Köyü halkının yanındaydık bugün.
Köylü suskun, köylü üzgün. Yapılan onca itiraza rağmen, barajın köylerini yutmasını içlerine sindiremiyorlar. ‘Evimizi, yurdumuzu bırakıp nereye gideriz’ diyorlar.
Kolay mı? Çocuklukları geçmiş evlerinin avlularında. Köy meydanındaki havuzun başında halaya durmuşlar. Sokaklarında naralar atmışlar ilk gençlik yıllarında. Sevmişler göz ucuyla köylerinin güzel kızlarını. Emekleri sinmiş topraklarının her zerresine. ‘Her dileğe bir mum yaktığımız, yemeni, mendil bağladığımız İbrahim Dede Yatırımız, dualarımız sular altında kalacak’ diyorlar. Üzgünler, hem de çok.
Kadınlar sımsıcak yürekleri ve dik duruşlarıyla köylerine, yurtlarına sahip çıktılar. Biliyorlar ki gidecekleri başka Tahtacı yok. Yaşlısı, genci oradaydı. ‘Giden gitsin, ben dönmezem yolumdan’ dediler. Tahtacı, ÇED toplantısının yapılmasını istemedi. ‘TAHTACI SULAR ALTINDA KALMASIN’ dediler. Biz de onların yaşama alanlarına yapılan müdahaleye karşı itirazlarını destekledik.”
NEYE İTİRAZ EDİYORLAR
BURÇEP açıklamasında Tahtacı halkının devam eden dava sürecinin yanı sıra başka itirazlarına da dikkat çekildi. Bu itirazlar da şöyle sıralanıyor;
-Körfez ekosisteminin bir parçası olan Kazdağları ile aynı coğrafik özellikte olan Madra’da, kurak ve yarı kurak bölgelerde tarımsal üretimin arttırılması amacıyla yapıldığı ileri sürülen Reşitköy barajının yer seçiminde Kara Dere ve Karınca Deresi’nden alınacak yüzey sularının belli bir bölgede tutulumuyla birlikte buharlaşma ve ve nem doğal iklimin değişmesine neden olmasına,
– Projenin gerçekleşmesiyle, proje alanı ve yakın çevresinde tespit edilen ve Avrupa Kırmızı Listesine göre hassas kategorisinde endemik bir tür olan “copoeta bergamae” balık türünün yok olmasına,
– Bölgede son hızla devam eden sulama projesi inşaatı çalışmalarında, korunması taahhüt edilen kültür varlıkları kapsamındaki 1.ve 2. Derece Sit Alanlarının korunmasıyla ilgili hiçbir önlem alınmamasına, ayrıca ek proje olan Yıkama-Eleme Tesislerinin yapımı da kültür varlıklarının zarar görmesine katkı sağlayacak olmasına itiraz ediyorlar. Çiğdem ÇİMEN (balikesir24saat.com)