SINAV STRATEJİLERİ: SORU ÇÖZME VE YANITLAMA TEKNİKLERİ
Yeni eğitim öğretim yılının başladığı bugünlerde sınav maratonu da başladı diyebiliriz. Sınav maratonuna hazırlanmanın en iyi yollarından biri çok soru çözmek.
Yıllarca sınav ile ilgili yaptığımız çalışmaların bize gösterdiği, sınava hazırlık sürecinde iradeli bir şekilde soru çözmek çok önemli. Sınava hazırlanmanın birçok yolu bulunmakta ama her yolun geçtiği durak mutlaka çok soru çözümü, ya da her birey için yeteri kadar soru çözümü.
Yeteri kadar soru çözümü ne demektir?
Her bireyin anlama yeteneği birbirinden farklı yeterliliğin birinci kriteri;
Ben bu konunun sorularını çözebiliyorum demek.
Sadece konu testlerini değil başka konularla ilişkilendirilen soruları, konu başlığı olmayan soruları ve deneme sorularını çözebiliyor olduğunu görmek.
Sınav sürecinde soru çözerken nelere dikkat etmeliyiz?
1. Konuyu bildiğinizden emin olun: Soru çözeceğiniz konuyu iyi bildiğinizden emin olun. Bilmediğiniz bir konu ile ilgili soru çözmeye çalışmak yanlışınızın çok çıkmasına bu durumda yapamıyorum hissinin kuvvetlenmesine neden olacaktır.
Ayrıca iyi öğrenilmeyen konu ile ilgili test çözmek küçük noktalardan soruyu yanlış çözmenize neden olacaktır. Geri dönüp yanlışınıza baktığınızda konuyu hatırlayacaksınız. Böyle bir durumda kendinize bir etiket oluşturup “dikkatsizim” diyeceksiniz. Bu etiketleme de sizin tüm başarınızın önünde gerçek nedeni gizleyen bir engel olacak.
2. Soruyu İyi Anlayın: Soruyu dikkatlice okuyun ve sorunun neyi sorduğunu anlamaya çalışın. Soru çözülürken soru kökünün ne istediğinin anlaşılması sorunun % 60 çözümü demektir. Süreçte gördüğümüz en büyük eksikliklerden biri soru kökünün iyi anlaşılmaması, anlaşılmayan bir soru çözülemez.
3. Seçenekleri Gözden Geçirin: Soru metnini okuduktan sonra seçeneklere bakmadan önce kendi cevabınızı düşünmeye çalışın. Bu, yanıtları daha objektif bir şekilde değerlendirmenize yardımcı olabilir. Bunu yapabilmeniz için birinci maddeyi göz önünde bulundurmanız gerekir.
4. Yanıtları Okuyun: Tüm seçenekleri dikkatlice okuyun. İlk bakışta doğru gibi görünen bir seçenek olabilir, ancak diğer seçenekleri de gözden geçirmek önemlidir. Hataların büyük bir kısmı okunmayan seçeneklerden kaynaklı, aceleci davranmadan doğru olduğundan emin bile olsanız tüm seçenekleri okumak yararlı olacaktır.
5. Çıkarma Yoluyla Düşünün: Yanlış olduğundan emin olduğunuz seçenekleri eleyerek devam etmeniz yararlı olacaktır. Her seçeneği inceleyin ve yanlış olanları işaretleyin veya eleyin. Kalan seçenekler arasında bir seçim yapmak istiyorsanız konu ile ilgili doğru bir bağlantı bulmanız gerekir. Yoksa bulamıyorsanız boş bırakmak daha doğru bir karar olacaktır.
6.Özel Anahtar Kelimeleri Arayın: Soru metninde veya cevap seçeneklerinde özel anahtar kelimeleri arayarak sorunun cevabını belirlemeye çalışın. Soruda geçen önemli terimleri kullanarak doğru cevabı bulabilirsiniz.
7. Başka Bir Soruyu Kullanma: Bazı çoktan seçmeli sorular, diğer soruların cevaplarını kullanmanızı gerektirebilir. Soruları çözmüş olmak için değil farkında olarak bilinçli bir şekilde çözerseniz benzer bilgileri fark edeceksinizdir.
8. Deneme Yanılma Yöntemi: Eğer bir sorunun cevabını kesin olarak bilmiyorsanız, önceki deneme sınavlarında başarılı olduğunuz cevap stratejilerini kullanarak deneme yanılma yapın. Yanlış seçeneği elemek ve doğru cevabı bulmak için birden fazla geçerli stratejiyi kullanabilirsiniz.
9. Verileri Bilgileri Karşılaştırma: Soru ve cevap seçenekleri arasında veri veya bilgi karşılaştırmaları yapın. Özellikle bilimsel veya matematiksel sorularda, verilere dikkatlice bakarak doğru cevabı seçebilirsiniz.
10. Süre yönetimi: Sınav süresini etkili bir şekilde yönetmeye çalışın. Zor sorulara fazla zaman harcamak, daha kolay olanları kaçırmanıza neden olabilir. Sorular arasında zamanı dengeli bir şekilde bölmeniz yararlı olacaktır.
Sınava hazırlanmak bir süreç, bu süreci ne kadar verimli kullanırsak finale o kadar hazır oluruz. Uygulayabilmeniz dileğiyle.
Müzik önerisi: https://youtu.be/_Ylx9vBdhqc