Yayınlanma Tarihi :

MANŞ DENİZİNİ YÜZEREK GEÇEN İLK TÜRK KADINI

MANŞ DENİZİNİ YÜZEREK GEÇEN İLK TÜRK KADINI

Bizim Edremit /Akçay’ın denizi soğuktur. Yıllar içerisinde biraz ısındı. Çocukluğumuzda çok daha soğuktu. Siz hiç soğuk denizde yüzdünüz mü? İnsanın dişleri birbirine vurur.. Eliniz ayağınız morarır.

Şimdi bir cesur yürekli genç kızdan söz edeceğim. Buz gibi suların içinde yüzen o gencecik bir Türk kızı. Yüzerek geçtiği yer de İkizçay mahallesinden geçen Kızılkeçili Çayı veya Akçay sahili değil!. Buz gibi suların olduğu Manş Denizi..

Yıllar önce Manş Denizini yüzerek geçen o genç kızın adı Nesrin Olgun Arslan.
Adana doğumlu.. Sıcak memleket çocuğu. Manş denizi suları buz gibi..
Öyle karşıdan görüldüğü gibi kolay bir yüzme değildir bu..
Yıllarca ve inançla yapılan özverili çalışmalardan sonra Manş Denizi geçilmiştir.

Nesrin Olgun Arslan yüzmeye başladığı ilk yıllar.

***
Tarih 28 Ağustos 1979 ..
Manş denizinin o soğuk sularından 15 saat 47 dakikada geçmeyi başaran ilk Türk kadını. Adanalı sıcak iklim çocuğu..
Manş Denizinde, soğuk sulardaki kulaçlarıyla bir ilk olmanın gururunu Türkiye’ye taşıyan o..
Türk Kadını olarak tarihe ilk notu düşmek adına çabasıyla başaran o..
Yıllar önce gazete haberlerinden , televizyonlardan tanıdığım Nesrin Olgun Arslan hanımı yazmak bugüne kısmet oldu. Kendisine ulaştığımda sizi gazetede yazmak istiyorum dediğimde, beni kırmadı..
– Çok sevinirim dedi..
Benim sevincim onunkinden çok daha fazla..
Uzunca bir süredir sağlık sorunlarım ile uğraşırken yazılarıma ara vermiştim.
Kıymetli şampiyonumuz Nesrin Olgun Arslan hanım ile ve okurlarımla buluşmanın keyfini yaşıyorum..

Nesrin Olgun Arslan’ın Manşı yüzdüğü yılın kitapçığı.

***

Nesrin Olgun Arslan 1957 Adana doğumlu. Yüzmeye 7 yaşında başlıyor. Profesyonel bir yüzücü.
Küçük yaşta başladığı yüzme sporunda kazandığı başarılar büyüktür.
28 Ağustos 1979 yılında Fransa ve İngiltere arasındaki Manş Denizini yüzerek geçen ilk Türk kadın yüzücü müzdür. Soğukluğu ile bildiğimiz Manş Denizini 15 saat 47 dakikalık süre içerisinde geçmeyi başarmıştır.
Manş Denizini geçip , karaya çıktığında şöyle söyler..
“Kıyıya çıkıp yaklaşık 10 metre yürüdükten sonra toprağa uzandım. O ıslak, o buz gibi toprağın bana ne denli sıcak geldiğini anlatamam. Bir devi yenmiştim…”
Sporla yoğrulan bir gençlik ve spora hizmetle geçen bir ömür veren bu muhteşem yürekli , dirençli kadınımıza buradan selamlar olsun.
Nesrin Olgun Arslan sadece yüzme sporu ile yetinmemiştir. Masa tenisi olmak üzere diğer spor dallarına da büyük emekler vermiştir.
Yöresindeki kadınlara spor yapmaları konusunda onları teşvik edip, yanlarında yer almaktadır.

***

Adanalı ünlü romancı , hemşehrisi Yaşar Kemal ile olan bu fotoğrafını yazıma özellikle aldım. Bir genç kız yıllar önce yüzme dalında fırtına gibi Manş Denizinde esiyor. Ve bizim spor programlarımızda o kadar az yer alıyor ki, insanın isyan edesi geliyor.

Nesrin Olgun Arslan hanımın tüm resimlerini inceledim. Hepsinde güler yüzü ve naif duruşu ile örnek bir sporcu, sevgi dolu bir öğretmeni buluyorsunuz.
Çalışma azminden hiçbirşey kaybetmeyen ve çevresindeki kadınlarla, gençlerle çeşitli spor dalları ve yüzme alanında örnek bir antrenör olarak çabalarını sürdürüyor…
Gıpta ile izleniyor Nesrin Olgun Arslan öğretmen.
Fotoğraflarının hangisini yazıma koyayım diye bakıyorum, her biri bir diğerinden çok daha özel. Ama biri var ki , içimden sıcacık duyguları geçirten o resimde karar kılıyorum.

İşte bu o resim.
Türkiye adına yarıştığı bir müsabakadan sonra Türk Bayrağımızı öperek başarısının mutluluğunu yaşayan Nesrin öğretmenim , sağolun, varolun.. Bizlerle olun..
Nesrin Olgun Arslan öğretmenimizin kariyerinin tanıtımını sayfasından aldım. Bir ömre sığdırılan çok verimli çalışmalar yapmış. Halen sürdürdüğü çalışmalarında başarıları daim olsun.

Emekli Aktif Sporcu’da çalışıyor. Emekli Öğretmen’de faal sporcu. Önceden KAFSAD’da üye. Önceden Adana Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde Baş Antrenör. Önceden Adana Başkent Okulları Spor Koordinatörü. Önceden OYAK ADANA ÇİMENTO’da Spor Uzmanı. Önceden ADANA ÇİMENTO SANAYİ’de Spor Uzmanı. Önceden Çukurova Üniversitesi’nde Spor Uzmanı. Önceden Sağlıklı Yaşam Spor Merkezi’de Antrenör. Önceden Adana Sağlık Meslek Lisesinde Beden Eğitimi Öğretmeni. Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde okudu.

***

1964 yılında 7 yaşında ailesinin önayak olması ile yüzmeye başlar. On altı yaşına gelinceye kadar 100’e yakın kupa ve madalya kazanır. O dönemlerde Türkiye’de kapalı yüzme havuzları yoktur. Adana sıcak ikliminde antrenmanlar uzun soluklu olamaz. Ancak 5- 6 ay sürer. Nesrin Olgun’un sulama kanallarında akıntıya karşı yaptığı antrenmanlar onu daha güçlü ve dayanıklı bir yüzücü yapar. On yedi yaşında maraton yüzer. Maratonların kraliçesi olur.

* Dört kez Mersin maratonu.
* İki kez Adana maratonu.
* Bir kez Çanakkale maratonu.
* Bir kez Kıbrıs maratonunu kazanır.

Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi bölümünde okur.
Ankara Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Tuncay Şenyüz ile girdikleri bir iddia sonunda, yerini bile bilmediği Manş Denizini geçmeye karar verir . Yüzme antrenörü Kutal Özülkü ile görüşür.
Antrenörüne şöyle söyler :

– Ben Manş’ı geçeceğim, antrenörüm olur musunuz ?
– Yarın gel , 10 km aralıksız , dinlenmeden yüzebilirsen seni çalıştırırım, der. Sonuçta 10 km yi aralıksız 5 saatte yüzer. Kutal Özülkü öğrencisi Nesrin Olgun Arslan ile Manş Denizi geçme yolculuğuna başlar.

Manş Denizinde yüzmek öyle kolay değildir. Bunun için dört yıl çalışır. Annesinin emekli maaşı , kendi biriktirdiği harçlıkları ile yarışa gitmeye çalışır.. 1976 yılında Manş Denizini Dünya rekoru kırarak geçen Adanalı Milli yüzücümüz Erdal ACET , ve Adana Demirspor Başkanı maddi desteklerini birleştirirler İngiltere’ye giderler. Mütevazi bir pansiyon kiralarlar. 30 derecelik Adana suyundan sonra 14 derecelik Manş Denizi suyu Nesrin Olgun’u ürkütür. Antrenörü ilk gün 1 dakika , ertesi  gün 5 dakika derken bu soğuk suya dayanma çalışmaları hız kazanır. Başarı çalışmalarla gelecektir..

Nesrin Olgun Arslan’ın Manş Denizini geçtiğini duyuran gazete .

***

27 Ağustos akşamındaki duygularını şöyle ifade eder.

” Karanlıklar içinde dalgalanan Manş’a dalmış düşünüyorum. Havanın soğukluğundan mı, heyecandan mı iliklerime kadar ürperiyorum. Suların ve dalgaların hışırtısı ile kulaklarım zonkluyor. Dalgalar köpüre köpüre karanlıklara doğru uzayıp gidiyor du..”

Bunca soğuk su ile mücadeleye rağmen suyun soğukluğuna alışamaz. Kendini kaybetmemek adına kulaçlarını sayarak direnir ve yüzer. 10 saat yüzdükten sonra kıyıyı görür. Kıyıya 700 metre vardır. Çok mutludur, kıyıdakileri görmektedir. Yarım saat daha yüzmeyi düşünürken çok büyük bir aksilik yaşanır. Saatteki hızı 4km olan med – cezir dönmüştür. Nesrin Olgun kıyıdan uzaklaştığını fark eder. Başaramayacağını düşünen güvenlik teknesindekiler yarışa son vermesini isterler , bu teklifi kabul etmez. Kulaçlarını sayarak kendini kaybetmeden 34 km ve 5 saat daha fazla yüzüp kıyıya varır. Bedeni acılar içindedir..

Manş Denizini geçmeyi yaklaşık 5000 kişi denemiş. Manşı geçenlerin sayısı 399 kişidir. Bunlardan 50 tanesi kadındır. 22 yaşında Manşı geçen Nesrin Olgun Arslan bu 50 kadından birisidir.

Mersin Limanına kadar 15 km’lik maraton yüzülecektir. 8 erkek yüzücü arasında Nesrin Olgun Arslan tek kadın yüzücüdür. En yakın rakibine 9 dakikalık zaman farkı atıp birinci olan Nesrin Olgun Arslan dır. Bu maratonun birincisi torpilli bir erkek yarışmacı birinci ilan edilir. Gerekçe olarak da erkeklerin arasında tek kadın olarak katıldığı için “klasman dışı yarıştın” denmiştir.
İlk kez Manş’ı geçen Nesrin Olgun Arslan bu yaşanan olaydan sonra itirazlara rağmen “Mersin Maratonunda hakkı yenen yüzücümüz” diye yurt çapında tanınmıştır. Annesi, babası ve antrenörü sonuca itiraz ederek basına da yansıyan bir kampanya başlatırlar. Ve Nesrin Olgun Arslan, Manş’ı geçmesinden çok, hakkının yendiği Mersin Maratonu ile yurt çapında adını duyurur.

Nesrin Olgun Arslan Ankara’da Dönemin Başbakanı Turgut Özal ve diğer yetkililerle ..

Çok güzel ve özel bir anı olmalı. Çılgın Türkler yüzme takımı antrenörleri Nesrin Olgun Arslan ile birlikte.. Birden aklıma düşen o muhteşem eseriyle bizlere ” Şu Çılgın Türkler” diye tarihimizin Kurtuluş Savaşını anlatan Turgut Özakman öğretenimizin ruhu şad olsun.. Dediğiniz gibi şu çılgın Türkler her zorluğu yenmeye kararlı Türk Gençleri ile var olmayı sürdürüyorlar..

***

Manş Denizini geçen diğer Türk Kadın Yüzücüler.

Nesrin Olgun Arslan’ı İki Türk kadını daha örnek alır. Manş Denizini yüzerek geçerler. Bengisu Avcı ve Aysu Türkoğlu ..
Bu konuda gençlerin önderi olan Nesrin Olgun Arslan şöyle konuşur.
“Benden yıllar sonra yüzücü Bengisu Avcı, 2018’de Manş Denizi’ni geçti. Onunla biz Capri-Napoli Maratonu’ndaki takım yarışında beraber yüzmüştük. Onu, Manş Denizi’ni geçebileceği konusunda yüreklendirmiştim. Bu yıl da Aysu Türkoğlu yüzdü, onunla da 4 yıldır tanışıyorduk. Ben hala açık deniz yarışlarına katılıyorum. Bir sürü genç kız yanıma geliyor ve ‘Biz de Manş Denizi’ni yüzmek istiyoruz.’ diyorlar. Bunlardan ikisinin başarması gerçekten benim için müthiş bir duygu oldu. Gerçekten o anları sanki ben yüzüyormuşum gibi yaşadım. Benim için büyük mutluluktu.”

***

Nesrin Olgun Arslan Türk kızlarına, kadınlarına önder ve örnek olur. Sıcacık , samimi tavırları ile bölgesinde Nesrin Abla olur. Adana Çimento Sanayii’nde, 2000 erkek işçinin çalıştığı burada başvuran erkek adayların arasından seçilerek 12 yıl boyunca spor uzmanı olarak görev yapar. Burada görevde olduğu sürece 4000 çocuğa yüzmeyi öğretir.
1999 yılında kendi isteği ile emekliye ayrılır.
Üretken bir öğretmenin emekliliği kısa sürer.. Ve yeniden çalışma yaşamı başlar..

* Başkent Üniversitesi Başkent Okullarında Spor Koordinatörü olarak görev alır.

* Armada Spor Kulübü’nü kurduktan sonra Adanalı kadınlara yaşam boyu spor yapma alışkanlığı kazandırmak için önderlik ve antrenörlük yapar..

*  2015 yılında Manş Denizini yüzerek geçen ilk Türk kadın takımının kaptanı olur ve 16 saat 44 dakikalık bir derece ile tarihe bir kere daha adını yazdırır.

* 2016 yılında kaptanlığını yaptığı “Çılgın Türkler Kadın Yüzme Takımı” ile Capri Adası’ndan başlayıp Napoli Baia’da son bulan 36 km’lik rotayı geçen ilk Türk takımının başında yer alır. Bu yarışta , takımı, 10 saat 56 dakikalık derece ile aynı zamanda “En İyi Kadın Takımı” unvanını da kazanırlar.

Kazandığı bunca başarılarla Türk Kadınına örnek olan sevgili Nesrin Olgun Arslan öğretmenim, sizinle gururlandık. Türk kadını olarak bizlere ve torunlarımıza, gençlerimize örnek olarak umutlar aşıladınız. Yetiştirdiğiniz sporcularınız Türkiyemizin dört bir yanına dağılırlar ve sizin başarılarınız örneğiyle gençlerimizi yetiştirirler.

Tüm bu başarılarınızın ardında duran ve size olan büyük desteğin sahibi sevgili eşinize buradan kocaman bir selam göndereyim. Çok şanslı olduğunuz gerçeğini bu muhteşem evliliğinizle kanıtlamışsınız. Daim olsun sevgili Nesrin öğretenim.. Mücadeleci kadın..

Nesrin Olgun Arslan ve eşi Zafer Arslan..
Eşi Zafer Arslan 30 Ağustos Zafer Bayramında doğar. Nesrin hanım eşinin doğum gününü bu fotoğrafla kutlar..
Atatürk gençliğinin güzel öğretmeni Nesrin Olgun Arslan diyor ki.. ”
“Bugün burada Yanyana durabiliyorsak mimarı sensin ATAM. Bu özel günde doğan Zafer Arslan doğum günün kutlu olsun . Beraber yaşlanalım olur mu ?”
– Olur Nesrin öğretmenim , hem de çok güzel olur. Sizleri sağlığıma kavuştuktan sonra Kaz Dağlarının eteklerinde memleketimde ağırlamak isterim.. Balıkesir memleketimin gençleri ve kadınları , sizin aramızda olmanızdan çok mutlu olacaklardır..
Sağlık ve esenlikle kalın.. Atatürk gençliğinin güzel antrenörü.

 

Kaynak : Fatma Zehra KÖSELEY

YORUM YAP