“LAİK EĞİTİM, LAİK YAŞAM VE EŞİT YURTTAŞLIK İSTİYORUZ”
EĞİTİM-SEN Balıkesir Şube Başkanı Gürbüz Şahin, 16 Eylül’de İzmir’de yapılacak ‘Laik Eğitim, Laik Yaşam, Eşit Yurttaşlık Mitingi’ öncesi basın toplantısı düzenledi. Şahin, “Çocuklarının ve ülkenin geleceğinden endişe eden bütün velileri, eğitim emekçilerini, mitingimize katılmaya ve geleceğimize birlikte sahip çıkmaya davet ediyoruz.” dedi.
Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Gürbüz Şahin’in basın toplantısına Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Balıkesir Şube Başkanı Kenan Bila da katıldı.
Gürbüz, Eğitim-Sen, veli dernekleri ve Alevi örgütlerinin birlikte düzenlediği, yaklaşık 100 kuruluşun destek verdiği mitingle ilgili açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
Millî Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile imzaladığı Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) adlı protokol ile eğitim sistemini iktidarın siyasal-ideolojik çizgisi ve dini-kültürel ihtiyaçları doğrultusunda biçimlendirmeyi hedefliyor.
ÇEDES ile öğretmenlik eğitimi bulunmayan kişiler ‘manevi danışman’ adıyla okullarda görevlendirilecek.
ÇEDES ile İzmir’de 842 okulda eğitim alanında ‘manevi danışman’ ve çeşitli din görevlileri için dini telkin ve dinsel etkinlik alanı oluşturuldu.
ÇEDES ile vaiz, imam hatip ve Kur’an kursu öğreticilerinin, İlahiyat Fakültesi mezunlarının eğitim kurumu olan okullarda ‘manevi danışman’ olarak görev yapmalarının önü açılırken, öğrenciler okul içinde yeni din görevlileri ile karşılaşacaklar.
ÇEDES ile öğrencilerin okul dışında Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığıkamplarında da manevi danışmanlarla buluşmaları ve ‘değerler eğitimi’ çalışmalarına katılmaları sağlanacak.
ÇEDES ile tarikat ve cemaatlere öğrenciler devşirilecek.
Laik eğitimi ve laik yaşamı hedef alan yurttaşlarımız arasında inanç ayrımı yapan uygulamaları kabul etmemiz ya da onaylamamız mümkün değildir.
Laik olmayan bir eğitim sistemi bilimsel olmadığı gibi demokratik de olmaz. Laik olmayan bir eğitim sistemi demokrasiye hizmet etmeyerek bireylerin inançlarını özgürce yaşamasını engeller.
Laik olmayan bir eğitim sisteminde çocuklar itaat etmek üzere yetiştirilir. Bu çocuklar gelecekte ekonomik ve demokratik haklarını savunamazlar.
Gerçek anlamda laik bir eğitim ancak demokrasinin, eşit yurttaşlık bilincinin, toplumun hak ve özgürlükler alanının genişlemesi ile mümkündür.
Gerçek anlamda ‘eşit yurttaşlık’ ilkesinin hayat bulması, devletin bütün inançlara eşit mesafede ve tarafsız olmasına, günlük yaşamın her alanında okulda, işyerinde, üniversitede, sokakta, farklı kimlik, inanç ve dünya görüşleri arasında ayırım yapılmamasına bağlıdır.
Devletin bütün inançlara eşit mesafede ve tarafsız olması yönündeki taleplerimizde ısrarcı olduğumuzu göstermek için 16 Eylül İzmir mitinginde buluşuyoruz.
Eğitim sistemi ve okulların tamamen siyasi egemen ideolojiye teslim edilmesine seyirci kalmayacağız.
Öğrencilerimizin bu projeye dahil edilmemesi için veliler olarak okullara dilekçe vereceğiz.
ÇEDES ve benzeri proje ve protokollerin durdurulması ve iptali için yurt genelinde imza kampanyası başlatacağız.
Eğitimin gerçek anlamda cinsiyet eşitliğini esas alan, demokratik, bilimsel ve laik bir içerikte örgütlenmesi, herkesin eşit ve parasız eğitim almasının sağlanabilmesi için tüm halkımızı çocuklarının ve ülkenin geleceğinden endişe eden bütün velileri, eğitim ve bilim emekçilerini, 16 Eylül yapılacak olan ‘Laik Eğitim, Laik Yaşam, Eşit Yurttaşlık Mitingi’ne katılmaya ve geleceğimize birlikte sahip çıkmaya davet ediyoruz.”