1. Haberler
  2. KÜLTÜR-SANAT
  3. KÜLTÜR SANAT DEYİNCE TAHTAKUŞLAR

KÜLTÜR SANAT DEYİNCE TAHTAKUŞLAR

featured

Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Tahtakuşlar Köyü’nde bulunan Tahtakuşlar Etnografya Galerisi Kudart Sanat Bahçesi’nde Selim Turan anısına düzenlenen 31. Uluslararası Sergi, bu yıl Türkiye ve Amerika’dan 25 sanatçının katılımıyla gerçekleştirildi.

Dört gün süren kültür ve sanat etkinliklerinde ilk iki gün ressamların eserleri sergilendi. Birçok sanat dalında çalışmaların yapıldığı günde, M. Selim Kudar, Esma Kudar, Fevzi Karagöz, Nilgün Çağalı ve Mehmet Ali Tuzlu’nun canlı performansları büyük ilgi gördü, beğeni kazandı. İkinci gün Selim Kudar ve Çiğdem Çimen kitaplarını imzaladı.

Etkinliklerin üçüncü gününde ise, Kudart Sanat Atölyesi öğrencilerinin resim sergisi açıldı. Ahşap Oyuncak Atölyesi’ne katılan çocuklar, birbirinden farklı ahşap oyuncakları tasarladı. Ve bu tasarımlarını etkinlik alanında renklendirdi. Yoğun katılımının olduğu çocukların günü, oldukça keyifli ve eğlenceli anların yaşanmasına sebep oldu.

Son günde, Ali Tuncay’ın bağlaması eşliğinde sahneye çıkan semah ekibi Tahtacı Türkmenleri’nin yüzyıllardır sürdüğü geleneği izleyiciler ile buluşturdu. Tahtakuşlar ‘da unutulmaz anlar yaşandı. Program, Adil Gazioğlu’nun türküleriyle son buldu. Kudart Sanat Bahçesi’nde kültür ve sanat etkinlikleri yaz boyunca devam edecek.

SELİM KUDAR VE ÇİĞDEM ÇİMEN’DEN İMZA GÜNÜ

“Tahtakuşlar Köyü Etnoğrafya Galerisi, Selim Kudar’ın Türk tarihi araştırmalarını içeren “Muatazmayinşatürta” isimli kitabını tekrar bastırdı.

9 Temmuz 1992 tarihinde kurulan UNESCO ödüllü Tahtakuşlar Köyü Özel Etnoğrafya Galerisi’nin sahibi emekli öğretmen Alibey Kudar’ın oğlu olan emekli astsubay ve Türk tarihi araştırmacısı M. Selim Kudar’ın 2004 yılında yayınladığı “Muatazmayinşatürta” isimli 72 bin 4 yıllık Türk tarihi araştırmalarını içeren kitabının 8’nci baskısı çıktı.

M.Ö. 70 bin yılından M.S. 2004 yılını kapsayan mitoloji, efsane, obje, takı ve sembol evrimlerini içeren ve Türk tarihine ait resimli belgelere dayanan kitap, Kudart Sanat Bahçesi’nde okurları ile buluştu.

Selim Turan anısına düzenlenen kültür ve sanat etkinliklerin 2’nci gününde, M. Selim Kudar bir imza günü gerçekleştirdi. “Kültür, bizi biz yapandır.” İfadesini kullanan Kudar’a imza gününde, “Kazdağ Çiğdemi” lakabıyla tanınan genç yazar Çiğdem Çimen eşlik etti. “Kaz Dağı Olmak” ve “Sarıkız Nasıl Kurtulur” adlı kitapların yazarı Çimen, “Saygıdeğer büyüğüm M. Selim Kudar ile birlikte bir imza günü gerçekleştirmek benim için onurdur. Ülkemizin ilk köy müzesi olma özelliği taşıyan Tahtakuşlar Etnografya Galerisi yanında hizmet veren Kudart Sanat Atölyesi’nde, değerli okurlar ile buluşma fırsatını bana sunan, etkinliğin küratörü olan sevgili Esma Kudar olmak üzere bütün Kudar ailesine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

TAHTACILIK MESLEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR

Edremit’in Türkmen köylerinden biri olan Hacıarslan Köyü’nde yaşayan Mehmet Ali Tuzlu dedesinin izinden giderek tahtacılık mesleğini yaşatmaya devam ediyor. Tuzlu’nun zeytin ağacından yapmış olduğu ürünler, Kudart Sanat Bahçesi’nde düzenlenen kültür ve sanat etkinlikleri boyunca sergilendi.

MÜTHİŞ BİR PORTRE ÇALIŞMASI 

Kadim bir geçmişe sahip olan Türkmen kıyafetlerini üzerinde taşıyan Senem Kudar, sanatçı Fevzi Karagöz’e ilham kaynağı oldu. Ressam Karagöz, M.Selim Kudar’ın eşşi, Esma Kudar’ın annesi Senem Kudar’ın geleneksel kıyafetleri ile bir portresini çizdi. Herkesin büyük bir beğenisi kazanan bu başarılı çalışma, Kudart Sanat Bahçesi’nde gerçekleşen kültür ve sanat etkinliklerinde sanatseverler ile buluştu. Kudar ve Karagöz bu anlamlı buluşmayı ölümsüzleştirmeyi ihmal etmedi. Diğer konuklar da Senem Kudar ile bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi. (balikesir24saat.com)

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
KÜLTÜR SANAT DEYİNCE TAHTAKUŞLAR
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!