1. Haberler
  2. YAZARLAR
  3. Koçları Öğrencilere Hangi Konularda Destek Olur?

Koçları Öğrencilere Hangi Konularda Destek Olur?

featured

Koçluk süreci danışanın ile yol alma sürecidir. Bu yol farklı farklı serüvenlere açılabilir.  Koçluk yapanın asla unutmaması gereken ise yol danışanın yoludur. Bu yolda danışanın karar verme, kendini analiz etme, iradesini kullanma, plan yapma gibi becerilerinin de gelişmesi gerekmektedir.

Koçluk sürecinde danışana eşlik edilebilecek konuları sıralamak istersek ilk sırada hedef belirleme süreci yer almaktadır. Öğrencilerin akademik ve kişisel hedeflerini netleştirmelerine yardımcı olur, kısa ve uzun vadeli hedefler oluşturmalarına yardımcı olur.

Zaman yönetimi, koçluk sürecinde danışana destek olunabilecek bir süreçtir. Ders çalışma, dinlenme ve sosyal aktiviteleri dengelemeleri için etkili zaman yönetimi stratejileri birlikte belirlenerek yol alınır. Zamanın hızla aktığı bir süreçte

Motivasyon ve özgüven artırma: Öğrencilerin içsel motivasyonlarını keşfetmelerine destek olur ve özgüvenlerini geliştirmek için rehberlik eder. Sınav sürecindeki öğrenci çoğu zaman kendine söylenen önerileri dinlemekten kendi iç sesini ya da pusulasını kaybeder. Koçluk sürecinde öğrenciye sık sık bu yola niçin çıktığı hatırlatılarak motivasyonu diri tutulur. Ayrıca süreçte gösterdiği başarılardan yola çıkılarak özgüveni sürekli geliştirilmeye çalışılır.

Sınav kaygısı ile baş etmesi için destek olunur. Öğrenciye kaygı ve stres anında vücudundaki ve zihnindeki değişimler anlatılır. Stres, kaygı ve heyecan gibi soyut kavramlar öncelikle somut hale getirilerek bu duygular ile baş etmeleri kolaylaştırılır. Daha sonrasında stres yönetimi teknikleri ve zihinsel rahatlama yöntemleriyle sınav kaygısını azaltmalarını sağlanır.

Verimli ders çalışma teknikleri, koçluk sürecinin öğrencilere sağlayabileceği başka bir faydadır. Bireysel öğrenme stillerine uygun ders çalışma yöntemleri geliştirilir. Bireysel öğrenme stillerine uygun yöntemler oluşturulur. Görsel, işitsel veya kinestetik öğrenme kapsamına göre uygun ders çalışma yöntemleri belirlenir.

Not alma, pomodoro çalışma tekniği, cornell yöntemi gibi farklı çalışma teknikleri bireye göre uyarlanarak en verimli çalışma planı uygulanmaya çalışılır. Hafıza teknikleri, kavram haritaları, zihin haritaları ve tekrar yöntemleri tanıtılarak uzun süreli öğrenmenin bellekte kalması sağlanır.

Haftalık çalışma takvimi oluşturularak hedef odaklı çalışma ile sürecin devam etmesi sağlanır.

Problem çözme becerileri geliştirilmeye çalışılır. Sorunları parçalara ayırarak çözüm sistemlerini sistematik hale getirerek analitik düşünme becerisini geliştirmeye çalışır.

Yaşadığı problemler karşısında olumlu ve olumsuz sonuçları analiz ederek doğru karar verme sürecini geliştirmeye çalışır.

Tek bir çözüme yönelik çözümler yerine farklı çözüm yolları geliştirmeye teşvik edilir. Böylece bireyin alternatif düşünce yöntemleri geliştirmesine katkıda bulunulur.

Sorunları eleştirel bir gözle değerlendirerek daha etkili bir şekilde çözme becerisi kazandırılır. Eleştirel bakış açısı kritik gedikleri fark etmesini sağlar. Zamanında fark edilen problemlerin daha hızlı çözüleceği bir gerçektir.

Kariyer Planlama, bireyin kendisini tanıması, ilgi alanları, yetenekler ve değerler yargılarını tanıması kısacası kendisini fark etmesi sağlanır. Bu farkındalığın arkasından meslekler tanıtımı ve bireyin kendine uygun mesleki bir plan hazırlığına girmesi önemlidir. İstediği meslek ya da kariyere ulaşabilmesi için kısa uzun vadeli hedefler ve planlar oluşturulur.

Süreç çalışma disiplini gerektirdiği için koçluk alanı motive etmek temel çalışmadır.

İlham verici örnekler, başarı hikayeleri ve mentorluk desteği ile kariyer planlama motivasyonu artırılır.

Koçluk çalışmalarında bireyin odaklanma, dikkat, dikkat geliştirme, dikkati sürdürme gibi başarısını artıracak alanlarda farkındalık sağlayacak çalışmalar yapılır. Örneğin çalışma ortamını düzenleme, zihinsel becerileri geliştirecek aktiviteler planlanır. Birey genel olarak ya yaptığı hatalara bakarak hayıflanır ya da hatalarına bakarak asla istediğine ulaşamayacağını düşünür. Böyle bir durumda “mindfulness terapisi” uygulanarak şimdiki ana odaklanma çalışmaları yapmak gibi…

Başka bir çalışma ise bireyin sağlığıdır. Burada bireyin uyku düzeninden, sağlıklı beslenmesine kadar birçok alan ile ilgilenmek gerekmektedir. Öncelikle sağlıklı bir vücuda sahip değilseniz, düşünen bir beyne sahip olamazsınız. Sağlıklı beslenme, hayatınızda hareketin olması çok önemlidir. Bundan dolayı koçluk çalışmalarında gerek görüldükçe bu alanlarla ilgili planlama ve çalışma yapılır.

Son olarak koçluk iyi iletişim kurmaktır. Sorularınız ile eziyet eden değil danışanınıza yol açan iletişim becerisi sergilemelisiniz. Aynı zamanda yol aldığınız bireyin iletişim becerilerine de katkıda bulunmak çok önem arz etmektedir. Empatik dinleme, duyguları doğru ifade edebilme, çözüm odaklı iletişim becerileri kazandırılmalıdır.

Bu noktada hem koçluk yapan iyi iletişim becerilerine sahip olmalı, hem de danışanına iletişim kurma becerileri kazandırmalıdır.

Kısacası koçluk öğrencilere; öz şefkatten başlayarak, özgüvene kadar, disiplinden iradeli davranmaya, kariyer belirlemeden kariyer planlamaya, ders çalışma yöntemlerinden ders çalışma planına, sınav sürecinden sınav stratejisine, sağlıklı beslenmeden sağlıklı iletişime kadar birçok alana kadar danışanına destektir.

 

Müzik önerisi: https://youtu.be/AEART1y4sik

 

1
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
Koçları Öğrencilere Hangi Konularda Destek Olur?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!