Yayınlanma Tarihi :

İVRİNDİ’DEKİ ALTIN MADENİNE KARŞI 6 BİN İMZA

İVRİNDİ’DEKİ ALTIN MADENİNE KARŞI 6 BİN İMZA

Burhaniye Çevre Platformu, TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin İvrindi’deki altın arayışına karşı imza kampanyası başlattı. Kampanyaya çok sayıda sivil toplum örgütü de destek verdi, 6 bin imza toplandı.Yerel yönetimler, siyasi partiler göreve çağrıldı.

Burhaniye Çevre Platformu’nun açıklaması şöyle:

“Balıkesir’in İvrindi, Burhaniye ilçeleri sınırlarında ve Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde faaliyet gösteren Nurol Holding’e ait TÜMAD Madencilik 2012 yılında ruhsatını almış ve sondaj çalışmalarına başlamıştır. 2017 de Lapseki’de, 2019 Temmuz ayından itibaren de İvrindi’deki tesislerinde siyanürle altın ayrıştırma faaliyetlerini sürdürmektedir.

Burhaniye’nin ve toplamda tüm Edremit Körfezi’nin en yakıcı ve en hayati sorunu Burhaniye/İvrindi sınırındaki TÜMAD altın madenciliğinin üretime geçmesiyle ekolojik kirlenme Karadere, Korucaoluk ve Yaylacık köyleriyle sınırlı kalmayacak, Burhaniye’nin ve hatta körfezin tamamı bu kirlilikten nasibini alacaktır.

DÜDÜKLÜ SUYU TEHLİKEDE

Bundan böyle, madenin yaptığı ayrıştırma işlemleri esnasında kullanacağı siyanür ve yüzeye çıkan diğer ağır metaller bölgedeki tüm yer altı sularına ve Burhaniye’nin su kaynağı olan Düdüklü suyuna karışacaktır.

Kırma, eleme ve diğer süreçlerde ise yine siyanür, arsenik gibi ağır metaller havaya ve toprağa karışacaktır.

Arazi örtüsünü sıyırma ve alandaki hafriyat sırasında ortaya çıkan tozuma nedeniyle zararları gözle görünür biçimde hissedilen TÜMAD İVRİNDİ-BURHANİYE altın madeni, sadece doğa katliamına neden olmakla kalmayacak, yakın bir gelecekte yukarıda saydığımız nedenlerle ciddi bir halk sağlığı problemine neden olacaktır.

“MADRA İÇİN EL ELE”

Bu nedenle, 31 Temmuz – 4 Ağustos tarihleri arasında Burhaniye 1. Kitap Fuarı’ndaki standımızda ve 23-24-25 Ağustos tarihleri arasında 30. Burhaniye – Ören Turizm Kültür Sanat Festivali’nde açtığımız stantlarda topladığımız 6 bin imza ile halk altın madeninin ruhsatının iptal edilmesini istediğini göstermiştir.

Şimdi sıra yerel yönetimiyle, siyasi partileriyle, sivil toplum örgütleriyle birlikte tüm Burhaniye’nin güçlü bir sesle, güçlü bir kampanya ile eyleme geçmesindedir.

Çanakkale Kirazlı’da faaliyet gösteren Alamos Gold’a gösterilen tepki bize öğretmiştir ki, topyekun ses çıkarmalıyız. Topyekün itiraz etmeliyiz. Bizler Burhaniye’ye, Burhaniye ise evlatlarına bunu borçludur. Bu bir davettir. Madra için el ele” sözlerine yer verildi.

İŞTE O PROJE

TÜMAD’ın resmi internet sayfasında projeyle ilgili şu bilgiler bulunuyor:

“TÜMAD Madencilik San. ve Tic. A.Ş. , Balıkesir İli İvrindi İlçesi Değirmenbaşı ve Küçükılıca Mahalleleri sınırları içerisinde İvrindi Altın ve Gümüş Madeni ve Zenginleştirme Projesi’ni gerçekleştirecektir.

Proje kapsamında açılacak 4 maden ocağından (Ballıktepe, Karteldere, Kabaktepe ve Güney-Boyun ocakları) altın ve gümüş cevheri elde edilecektir. Maden çıkarma işlemi, patlatmalı açık ocak madenciliği metodu kullanılarak yapılacaktır. Üretilen cevher, yığın liçi prosesi ile zenginleştirme işlemine tabi tutulacak ve son ürün olarak dore altın ve gümüş elde edilecektir.

Proje, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (AİKB) performans gerekleriyle uyumludur. Teknik Olmayan Özet (TOÖ) de dahil olmak üzere, halka arz edilen dokümanlar çevresel etki değerlendirmeleri ve ilgili yönetim planları ve çerçevelerinden oluşmaktadır.

Projenin fizibilitesi NI-43-101 Kanada standartlarıyla hazırlanmıştır. Bu çalışmalar ışığında; Proje kapsamında 4 ocak açılması planlanmıştır. Ocaklarda toplam 964.602 ons altın ve 2.350.997 ons gümüş olduğu tahmin edilmektedir. Ton başına altın ve ton başına gümüş tenörleri sırasıyla 0,67 g ve 1,62 g’dır. Proje kapsamında, toplam cevher üretimi 45 milyon ton ve toplam pasa üretimi 101 milyon ton olarak hedeflenmiştir.

“İvrindi Altın Gümüş Madeni Projesi” nin temel ve detay mühendislik çalışmaları tamamlanmış ve mobilizasyon ve saha hazırlık çalışmaları ve nebaht toprak sıyrılması başlatılmıştır. İnşaat Nisan  2018’de başlayacak olup takriben 1 yıl sürecektir. Bu projedeki madenin ekonomik ömrü 10 yıldır. Geri kalan maden ömrü, maden planına uygun olarak yapılacak ilave arama faaliyetlerinin katkısı ile dizayn edilecek ve ayrıntılı olarak çalışılacaktır. Yatırımın Nisan 2019 da bitirilmesi hedeflenmektedir

Sefer TALAY/ BURHANİYE (balikesir24saat)

Kaynak : balikesir24saat

YORUM YAP