1. Haberler
  2. YAZARLAR
  3. HIZLI OKUMA VE TAKİP

HIZLI OKUMA VE TAKİP

featured

Çocukluğumuzdan itibaren okuma yaparken “parmakla takip etmeyin” ifadesini çokça duymuşuzdur.

Bolca duyduklarımız arasında “gözünle oku” ifadesi de yer almaktadır.

Doğrusu ne?

Okuduğumuz metni takip etmeli miyiz?

Etmemeli miyiz?

Okuduğumuz metni takip etmek dikkatimizi artırdığı gibi, odaklanmamızı da sağlamaktadır.

Takibi parmağımız ile, kalem ile ya da takip etmeye uygun herhangi bir aparat ile de yapabiliriz.

Burada esas olan okuduğumuz metnin bütününü kapatmamak olmalıdır.

 

Okuduğumuzu takip etmenin yararları neler olabilir?

* Okuduğumuz metnin, altını çizme ve özetleme, metindeki ana fikirleri belirleme sürecinde yardımcı olur. Burada önemli olan çizmek karalamak değil. Önemli noktalara kendi izimizi koymak.

* Hızlı okuma sırasında altını çizme ve özetleme, metindeki önemli bilgileri hızlıca inceleme ve vurgulama amacına hizmet Bu, odaklanmanın artırılmasına, gereksiz detaylardan kaçınılmasına ve dikkatin artmasına yardımcı olur.

* Altını çizme, metindeki önemli noktaları belirlemenin yanı sıra, bu noktaların daha kolay hatırlanmasına da yardımcı olur.

* Altını çizme ve önemli olduğunu düşündüğünüz kısımlara kendinize ait işaretler koymak, hızlı okuma sırasında not almanın yerine geçebilir. Bu teknikler doğru ve bilinçli kullanıldığında daha kolay anlamanızı sağlayacaktır.

* Altını çizme ve özetleme, metni daha derinlemesine anlamanıza ve analiz etme sürecinize katkı sağlar.

* Hızlı okuma sırasında altını çizme ve özetleme, dikkatinizi süreç boyunca korumanıza yardımcı olur. Bu şekilde metni daha dikkatli bir şekilde takip etmenize ve odaklanmanıza katkı sağlayacaktır.

 

Okuma esnasında okuduğumuz metni herhangi bir imleç, kalem ve benzeri bir takip aracı ile takip etmek anlamlandırma becerimiz için de bazı avantajları bulunmaktadır.

Kalem kullanmanın, okuma sürecinde beyin için birkaç önemli avantajı vardır:

* Okuduğumuz metni herhangi bir araç ile takip etmek, görsel ve motor becerileri entegre etme konusunda beyne yardımcı olu Kelimeleri takip etmek, gözlerin metin üzerindeki hareketini kontrol etmeyi gerektirir. Örneğin takibi kalem ile yaptığımızda, beyne çift taraflı bir girdi sağlamış olur. Hem göz ile okuyor hem de el ile yazıyor gibi. İki eylem aynı anda ve koordineli yapılması dikkat ve odaklanmayı artırdığı gibi anlama ve okuduğunun zihninde kalıcı olmasını da sağlayacaktır.

 

* Okuduğunuz metni takip etmek, okuma sırasında dikkatinizi toparlamaya ve odaklanmaya yardımcı olabilir. Kelimeleri takip ederken veya önemli noktaları işaretlerken, bu eylemler dikkatinizi metine yönlendirebilir ve dağınıklığı azaltabilir. Bu da okuma sürecinde daha derinlemesine anlama sağlar. Aynı zamanda okuma takibini el ile yapıyoruz. Ya parmak ile ya da elimizin tuttuğu herhangi bir araç ile böylece elimizin boşta kalıp başka nesneler ile uğraşmasını ve dikkatimizin dağılmasını engellemiş oluyoruz. Beyin hareketi sever ve hareketi takip eder özellikle de yaş küçüldükçe hareket takibi artar. İşte takip okuma esnasında zihne bu hareketi verir.

 

* Okuma takibinde özellikle kalem kullanarak not almak veya metni işaretlemek, okunan bilgilerin hafızaya alınmasına yardımcı olabilir. Kalemle yapılan notlar, görsel ve motor işlemlerle birleştiğinde yani okunan bilginin hemen ikinci tekrarının yapılması öğrenilen bilgilerin daha uzun süreli hafıza depolanmasına katkıda bulunabilir.

* Okuduğunuz metni takip ederken yanına aldığınız notlar okuduğunuzun size kattığı anlama göre değişecektir. Aslında bu bir nevi kendi dilinizi oluşturmaktır. Yani okuduğunuzu kendi dilinize göre ifade etmiş oluyorsunuz. Bu, öğrenilen bilgilerin daha derinlemesine işlenmesine ve anlaşılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, kendi ifadelerinizi kullanmak, öğrenmeyi güçlendirebilir.

Okuma esnasında takip etmenin yararlarını özetleyecek olursak;

* Kavrama ve anlamayı kolaylaştırır.

* Bilgiyi uzun süreli belleğe almayı kolaylaştırır.

* Dikkat ve odaklanmayı artırır.

* Görsel ve motor işlevlerin entegrasyonunu sağlar.

* Ana temayı bulmayı kolaylaştırır.

* Kendine ait görsel veya sözel bir dil ortaya koyar.

Tüm bu çalışmalar doğru ve istikrarlı bir şekilde yapılırsa bireyin öğrenme ve sınav yolculuğuna pozitif değer katacaktır.

İyi okumalar

Müzik önerisi: https://youtu.be/aHjpOzsQ9YI?list=RDEMzT1XwmFnIup_KYXuc2rUZA

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
HIZLI OKUMA VE TAKİP
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!