HIZLI OKUMA NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR?
Okuma ve anlama 21. yüzyılın en önemli becerisi. Sürekli çocuklarımıza vermek istediğimiz ama bir türlü veremediğimiz beceri.
Nasıl yapsak çocuğumuz okur ya da okuma alışkanlığı kazanır diye düşünürken, bakıyoruz çocuğumuzun hayatında sınav süreci gelmiş. O zaman diyoruz en azından okuduğunu anlasın da sınavlarda daha iyi bir performans gösterebilsin.
Bu anlamda en çok istenen çalışmalardan ya da aranan kurslardan biri anlayarak hızlı okuma kursu oluyor.
Hızlı okumanın dünyada ortaya çıkışına baktığımızda ikinci dünya savaşından sonra başlayan bir süreç olduğunu görüyoruz.
Nedir hızlı okuma derseniz?
Bireyin okuma hızının artmasıdır.
Anlayarak hızlı okuma ise bireyin hızının artmasıyla birlikte okuduğunu anlama kapasitesinin de artmasıdır.
Çoğunuzun hızlı okurken daha hızlı anlamak mümkün değildir dediğini duyar gibiyim. Hatta hızlı okursak kelime atlarız, hata yaparız, anlamı kaçırırız, dikkatsizliğimiz artar cümleleri de söyledikleriniz arasında kulağıma çarpanlardan…
Bir metafor ile anlatmak gerekir ise araç kullanırken hedefiniz ve tüm dikkatiniz yol olmalıdır. Örneğin 30 km hız ile giderken dikkatiniz yoldan başka alanlara kayabilir, çoğu zaman yavaş bir hız ile gidiyorsak yola değil çevreye bakarız hatta çevreye bakmak için yavaşlarız. Oysa 120 km hız ile giderseniz odağınız tamamen yol olacaktır. Çevreye bakmayı bırakın yoldan bir an bile gözünüzü ayırmazsınız.
Hızlı okuma yaparken de odağımız tamamen okuduğumuz metin olacaktır.
Hızlı okuma eğitimi almak için bireyin hangi şartları taşıması gerekir?
Öncelikle yaş olarak bakacak olursak okumayı öğrenen her birey bu eğitimi alabilir.
Eğitim alacak bireyin öncelikle akıcı okuyabiliyor olması gerekir. Akıcı okuyamayan, heceleyen ve sık sık takılan, hece ya da kelime yutarak okuyan bir birey bu eğitimi alamaz.
Hızlı okuma eğitimi için ilk aşama, akıcı okumayı sağlamak
İkinci aşamamız ise hızlanmaktır. Hızlanmayı ise göz kaslarını geliştirerek yapmamız gerekir. Hızlı ve etkin kullanabildiğimiz göz kasları ile daha hızlı okumamız mümkündür. Göz kaslarımızı geliştirmek için her gün göz kaslarımızı birkaç dakika egzersiz ile geliştirmeliyiz. Bu egzersizleri okumaya başlamadan önce yapmamız yararlı olacaktır.
Göz kaslarını hızlandırırken aynı zamanda göz ile beyin arasındaki koordinasyonu da geliştirmeliyiz. Göz ve beyin arasındaki koordinasyonu geliştirmek ise bizi hızlı okumanın bir üst aşaması olan anlamlandırma kısmına taşıyacaktır.
Anlamlandırma basamağında ise okuduğumuz kelimenin zihinde bir resminin oluşmasıdır. Örneğin size “telefon” kelimesi dediğimde aklınızda telefon yazısı değil telefon resmi oluşur. Beyin öğrenmeyi ve anlamlandırmayı görsel imgelerle yapmaktadır.
Okuduğunuz herhangi bir parçayı, metni, öyküyü, romanı, makaleyi düşünün zihninizde okuduklarınız ile ilgili görsel bir dizilim oluşturamıyorsanız anlamlandırmanız zorlaşacaktır. Bundan dolayı anlamlandırma için de her seviyede farklı egzersizler ile desteklenmesi yarar sağlayacaktır.
Hızlı okuma eğitimi süreklilik isteyen bir çalışmadır. Diğer tüm zihinsel faaliyetler gibi yeteri kadar zaman ayrılmadığı takdirde körelmeye mahkumdur.
Böyle bir çalışmanın hayatımıza katkıları sizin okumadan beklediğiniz faydayı okuma hızınız ile çarpmanız demektir.
Örneğin bir sınav öğrencisi için sınav başarısının artması ve süresini verimli kullanması demek. Bu diğer öğrencilerin iki katı soru çözmesi demek, ya da kitap okuması demek.
Mesleğiniz her ne ise kendinizi geliştirecek yeni yayınları takip etmeniz demek.
Akademik çalışma yapıyorsanız daha çok bilimsel yayın takip etmeniz demek.
Kısacası hızlı okumak daha hızlı okuyup anlamak ve kendimizi geliştirmek demektir.
Müzik öneri: