Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :

GENÇLERİN UMUT KAPISI, BALIKESİR ÇAĞDAŞ EĞİTİM VAKFI

GENÇLERİN UMUT KAPISI, BALIKESİR ÇAĞDAŞ EĞİTİM VAKFI

Balıkesir Çağdaş Eğitim Vakfı (BAÇEV)  ilkokuldan başlayarak, yüksek öğretim sonuna kadar ve yaşam boyu tüm boyutlarda yaptığı eğitime destek çalışmalarını sürdüren, uygarlık değerlerini koruma ve geliştirme çabasında etkin rol oynamayı hedefleyen çağdaş ve ilerici vizyona sahip, önemli bir sivil toplum kuruluşu.

Geleceğimiz çocuklarımızı çağdaş, demokrat, laik, Atatürk devrimlerine bağlı ve bilimsel düşünme yetisine sahip bireyler olarak yetiştirme amacını taşıyan eğitim vakfı,  1996’dan bu yana “BAÇEV umuttur, umudu büyütelim…” söylemiyle çalışmalarını sürdürüyor.

Corona günleri öncesi BAÇEV Başkanı Berrin Gençoğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile vakfın kuruluşunu, bugüne kadar gerçekleşen çalışmalarını, gelecek projelerini, günümüzün eğitim sistemini konuştuk. Şimdi sizlere bu söyleşimizi biraz gecikmeli de olsa aktarmak istiyorum.

Öncelikle vakfın hem kurucu üyelerinden olan hem bugünkü yönetim kurulunda yer alan emekli öğretmen Hayriye Özyurt, BAÇEV’in  kuruluş  öyküsünü bizlere anlattı :

“Atatürkçü Düşünce Derneği’nde, Cumhuriyet Okurları toplantısı yapmıştık. Cumhuriyet Okurları olarak Balıkesir’de 40-50 kişi kadar toplanmıştık. Gazetenin yazarlarından Mustafa Balbay, Balıkesir’e gelmişti. O arada da Erbakan-Çiller hükümeti kurulmuştu. Bir şey yapmak lazımdı. Hep böyle lafla söylüyoruz da ama bir şey yapmamız gerekiyor gibi bir düşünce gelişti. O yıllarda Atalar Caddesi’nde Beden Eğitimi Öğretmenleri Derneği vardı. Orada da bir toplantı yaptık. Vakıf mı olsun, kooperatif mi olsun diye tartışıldı. Araştırma yaptık. Kurucu üyelerimizden Behiç İstanbulluoğlu, o dönem önemli hizmetler veren Bigadiç Kültür Eğitim Vakfı’ndan (BİKEV) vakıf senedi istedi. Ben de Ege Çağdaş Eğitim Vakfı’nı takip ediyordum. Onlardan da vakıf senetlerini istedik. Yine kurucu üyelerimizden Ersan Bekçi Bursa’daki Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nden bilgiler aldı. ‘Kooperatif el değiştirince düşüncede değişir, kooperatif satılır’ diye biz kooperatifi zaten hemen bir kenara attık. Vakıf kurmaya karar verdik.

İnsanlara, derdimizi nasıl anlatacağımızı düşündük. Behiç bey, ‘ben bir bildiri yazarım’ dedi. Yazdığı bildiriyi çoğalttık. Metin Özyurt, ben, Ayşe Çakar, bu bildirileri alıp demokrat bildiğimiz insanlara götürüp derdimizi anlatmaya başladık. Vakıflar belli bir sermaye ile kuruluyor. Biz, yüz kişiyi hedeflemiştik. Yüz kişi değil, iki yüz kişi oldu. Bütün kurucu üyeler ile birlikte notere gittik. Kuruluşun resmi gazetede yayınlanmasını bekledik. Şan Sineması’nın yanında bir yer tuttuk. Öne çıkan yirmi kişi ile toplantılara başladık. O grubun içinde benimle birlikte Dursun Erkoç,  Berrin Gençoğlu, Filiz Öngay, Metin Özyurt, Behiç İstanbulluoğlu, Ayşe Çakar, Ersan Bekçi, Fehmi Aksoy, Mehmet Kaya, İlhan Öner, Ömer Gemici, Tuncer Çallıoğlu, Enis Keskin, Nihal Çallıoğlu, Nuran Altınel, Devrim Şener, Uğur Güngör Aksoy, Atilla Ağabeyoğlu,  ve rahmetli Hüseyin Özışık yer aldı. İlk genel kurula kadar bu isimler götürdü BAÇEV’i …

Bir maddemize itiraz geldi. Burslar doğrudan gelir olarak geçsin mi geçmesin mi diye. Biz ilk günden itibaren burslarımızı vermeye başladık. 1996 yılının Haziran ayında vakıf senedini imzaladık. Kasım ayında da burs vermeye başladık. Kuruluşumuz daha tescillenmeden, yani Resmi Gazete’de yayınlanmadan biz kırk iki kişiye burs vermeye başladık. 1997 yılının Mayıs ayında onay geldi. İlk Genel Kurul yapıldı. İlk yönetim kurulumuz  İlhan Öner, Metin Özyurt, Ömer Gemici, Hayriye Özyurt, Uğur Güngör Aksoy ve Dr. Mehmet Kaya’dan oluştu.

İlk başkan kimdi? Daha sonra kimler göreve geldi?

İlk başkan Metin Özyurt. Kurucu başkan olarak üç dönem görev yaptı. İlk Genel Kurul’dan sonra İlhan Öner, başkanımızdı. Sırasıyla Metin Akın ve Behiç İstanbulluoğlu başkan olarak göreve geldi. Ardından Berrin Gençoğlu, başkan seçildi. Onunda üçüncü dönemi devam ediyor.

BAÇEV’in kuruluşu ile ilgili başka ne söylemek istersiniz?

Çok kolay olmadı. Belli insanların özverili çalışmalarıyla oldu. Mesela şu anki yönetim kurulu üyemiz Mehmet Koşar’ın babası da kurucu üyelerimizdendir. Edremit ve Balya ilçemizden kurucu üyelerimiz var. Biz hep insanların ayağına gittik. Derdimizi anlattık. Vakıf kurmak istediğimizi anlattık. Aradan yirmi üç, yirmi dört yıl geçti. Bugünlere geldik.

Başkan Berrin Gençoğlu’nun, BAÇEV ile tanışması nasıl oldu?

Hayriye hanımın anlattığı gibi, kuruluşta yer alan yirmi kurucu üyeden biriyim. Bizler kuruluştan itibaren vakıf  ile hiç ilişiğimizi kesmedik. Vakfın içinde olalım olmayalım her zaman bir gözümüz bir elimiz buradaydı, BAÇEV’deydi.

Değerli başkanım, BAÇEV’in, gelir kaynakları nedir? Bu konuda bize bilgi verebilir misiniz?

Kurucular, gönüllüler ve çeşitli kesimlerden burs desteği alıyoruz. Bağış alıyoruz. Geriye dönüşümlü çelenklerimiz var. Ondan gelir elde ediyoruz. Tiyatro, gezi gibi etkinliklerle de vakfa gelir sağlanıyor. Bugüne kadar bir arsa sahibi olduk. Bir ev bağışımız oldu. Maddi çalışmalar devam ediyor.

Yönetim Kurulu Üyesi Hayriye Özyurt, vakfın bugüne kadar gerçekleştirdiği etkinlikleri anlatıyor.

Uğur Mumcu Anma Günlerini hep biz örgütlüyorduk. Bir dönem Cumhuriyet Balosu yaptık. Balıkesir’de il genelinde hemen hemen yirmiye kadar okulda imza günü yaptık. Sındırgı’da, Bigadiç’te, Bandırma’da da  imza günleri gerçekleştirdik. Ünlü mizah yazarı Muzaffer İzgü’yü, iki üç kez burada konuk ettik. Onu öğrencilerle tanıştırdık. Binlerce kitap satıldı. Gelir elde edildi.

Vakıf Başkanı Berrin Gençoğlu o zamanlarda BAÇEV olarak Milli Eğitim’e bağlı okullarda rahatlıkla etkinlikler gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Şimdi ise okullarda başka vakıfların gözde olduğunu vurguluyor.

Yönetim Kurulu Üyesi Hayriye Özyurt, etkinlik sürecini anlatmaya devam ediyor.

2002 yılında, iktidar değişti. Biz okullardaki etkinlikler için daha önceden valilikten gerekli izinleri almıştık. Ama vali etkinlikleri yapmayalım dedi. Biz de dedik ki, tarihleri belirledik. Ertelemeyelim. O son etkinlikleri yaptık. Bir daha da okullar için izin çıkmadı.

BAÇEV’in, ses getiren başarılı tiyatro etkinlikleri ve konserler oldu. Bu etkinliklere ne zaman başlandı? Balıkesir’e hangi isimler geldi?

BAÇEV Başkanı Berrin Gençoğlu: İlk tiyatro etkinliğini 1997 yılında yaptık. Altan Erkekli, Zeliha Berksoy, Şükran Güngör, Bülent Ortaçgil, Erkan Oğur, Genco Erkal, Ankara Sanat Tiyatrosu (AST) oyuncuları, Vahide Gördüm, Levent Ülgen, Ayşen İnci, Şebnem Özinal, Yaşar Gündem ve Samsun Sanat Tiyatrosu, Rutkay Aziz, Taner Barlas, Tülay Günal, Dolunay Soysert, Selçuk Yöntem, Arzu Yanardağ, Erkin Koray, Bulutsuzluk Özlemi, Hakan Gerçek, Güneş Berberoğlu, Emine Ün, Hidayet Karakuş, Sunay Akın, Müşfik Kenter, Ataol Behramoğlu, Ali Sürmeli gibi herkesin yakından tanıdığı ünlü isimleri ağırladık. BAÇEV’in bir dönem tiyatro etkinlikleri oldu. Bir dönem tercih Cumhuriyet Balolarından yana olmuştu. (Devam edecek)

Kaynak : Çiğdem ÇİMEN

YORUM YAP