Yayınlanma Tarihi :

“EMEK BİZİM, SÖZ BİZİM” DİYEN HEKİMLER MÜCADELE DOZUNU YÜKSELTİYOR

“EMEK BİZİM, SÖZ BİZİM” DİYEN HEKİMLER MÜCADELE DOZUNU YÜKSELTİYOR

Balıkesir Tabip Odası bugün Alihikmetpaşa Meydanı’nda “Emekliliğe yansıyacak yaşanabilir temel ödeme istiyoruz” konulu basın açıklaması ile hekim maaşlarında 7200 ek gösterge ve yükseltilmiş özel hizmet tazminatı oranı istedi. “Emek bizim, söz bizim” diyerek  eylem sürecini başlattıklarını belirten Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan, ” Haklarımızı alana kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi. Uçan, “Beyaz Yürüyüş”ün de İstanbul’dan başladığını ve 27 Kasım’da Ankara’da olacaklarını açıkladı. Basın açıklamasına CHP ve İYİ Parti il ve ilçe örgütleri ile meslek odaları da destek verdi. 

Prof.Dr.Nusret Fişek ve kaybettiğimiz sağlık çalışanları anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan basın açıklamasında konuşan Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan, “Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Tabip Odaları olarak emeğimizin görünmesini, hakkımızın ödenmesini istiyor, ‘ek ödeme değil, tek ödeme’ diyoruz.” dedi.

Uçan açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:
“Toplum sağlığına yönelik politikaların başarısı sağlık emekçilerinin sağlığının, özlük ve ekonomik haklarının geliştirilmesiyle gerçekleşebilir. Hekimlik yapabilmek; çalışma koşullarının yeterliğine, hukuki-insancıl çalışma sürelerine, mesleki bağımsızlığa, bilimsel desteğe, şiddetten uzak bir ortama bağlıdır. Ancak çalışma koşulları ve sağlık sistemi bozukluklarının yanı sıra hekimler için giderek büyüyen bir sorun daha var: ‘Geçinememek…’
Sağlıkta dönüşüm nedeniyle iş yükü artan hekim ve tüm sağlık çalışanları, Mart 2020’den itibaren COVID-19 salgınında daha da artmış bir iş yükü ile karşı karşıya kalmıştır. Daha fazla hastalanmış, daha fazla ölmüş, özveriyle, tüm deneyim ve bilimselliklerini ortaya koyarak; aile sağlığı merkezleri, aciller, pandemi poliklinik/klinik/yoğun bakımlarında, filyasyonda ve aşılamada var gücüyle çalışmaya devam etmiştir. ‘Hakkınız ödenmez’ denmiş ve gerçekten ödenmemiş, emeklerinin karşılığında alkıştan öteye gidilmemiştir. Adaletsiz ve çoğunlukla ödenmeyen ek ödeme yalanları ile süreç geçiştirilmiştir. Ek ödeme adaletsizliği çalışma barışını bozmaktan başka bir işe yaramadığı gibi, ödemeler ne düzgün dağıtılabilmiş, ne de adil olmuştur. ‘Ek ödeme’ adı altında verilen, geleceğimize hiçbir yansıması olmayan ücretlendirme modeli emek sömürüsünden başka bir şey değildir.”

HEKİMLER DE YOKSULLAŞTI

“Son dönemde bu ülkede çarşıda, pazarda, mutfakta artan bir enflasyon varken, her gün yeni zam haberleri ile hayat pahalılığı halkın gündemini işgal etmişken her yerden ‘geçinemiyoruz’ sesleri yükselmektedir. Elbette hekimler ve sağlık emekçileri de bu yoksullaşmadan etkilenmekte, insanca yaşayacak ücreti alamamaktadır. Temmuz 2021 TÜRK-İŞ araştırmasının sonucuna göre; aylık gelirde yoksulluk sınırı 9 bin 500 TL’dir. 2021 Temmuz ayı enflasyonu % 18,95 olmasına rağmen bu yıl kamu görevlileri ile memur emeklilerinin aylık ücretlerinde verilen zam oranı % 8,45 düzeyinde kalmıştır. Bağımsız araştırmacılar ve tüketici derneklerinin alternatif enflasyon hesaplarına göre, halkın hissettiği ‘gerçek enflasyon’ yüzde % 45’tir. Sabit ek ödeme hariç; mesleğe yeni başlayan pratisyen hekim maaşı yaklaşık 4 bin 900 TL; 30 yıllık uzman hekim maaşı 5 bin 800 TL’dir. Hekim emekli maaşında 2018’de yapılan değişiklikle kısmi bir iyileştirme yapılmış olsa da, emekli olup çalışılırsa bu ödeme kesilmektedir. Üstelik bu düzenlemeye BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimler dâhil edilmemiş, yeni bir eşitsizlik ve hak kaybı yaratılmıştır. Emekli hekimlerin % 30’unu oluşturan BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimlerin aylığı 2.300- 4.000 TL arasında olup, ücretler maalesef açlık sınırının da altında kalmıştır.”

Basın açıklamasına CHP İl Başkanı Serkan Sarı ve İYİ Parti İl Başkanı Özlem Ural da katıldı. 

“SON 20 AYDA 9 BİN HEKİM İSTİFA ETTİ”

“Hekimler salgının iyice ağırlaştırdığı çalışma koşulları, aşındırılan özlük hakları, emek karşılıksız çalışma ve hâlâ devam eden sağlıkta şiddet nedeniyle istifa ve göç etmekte, emekli olmayı seçmektedir. Son 20 ayda Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışmaktayken istifa eden hekim sayısı 9 bin kişiyi bulmaktadır, buna henüz asistan olduğu halde istifa edenler de dâhildir. Önceki dönemle karşılaştırınca % 20’lik bir artış söz konusudur. Yine son 20 ayda 3 bin hekim emekli olmuştur. Önceki döneme göre artış % 40’ı bulmaktadır. Bu meslektaşlarımızın özel sağlık kuruluşlarında çalışmaya devam etmek durumunda olduğu aşikârdır.
Yoğun emek gerektiren meslek grubu olarak biz hekimler, emeğimizin karşılığı insanca yaşayacak ve emekliliğe yansıyacak güvenceli gelir alamamaktayız. Bu nedenle; hekimlerin maaş ve emekli aylığına etki edecek 7200 Ek Göstergenin uygulanması ve Özel Hizmet Tazminat oranlarının yükseltilmesiyle maaşlarda en az % 150 oranında artış talep ediyoruz. Tüm sağlık çalışanları maaşında da 3600 ek gösterge uygulanması talebimizi tekrarlıyoruz.”

“BEYAZ YÜRÜYÜŞ”

İçinde bulunduğumuz Kasım Ayı boyunca ’emek bizim, söz bizim ‘ diyerek başlattığımız eylem sürecinde hekim maaşlarının yeterli düzeye yükseltilmesi amacıyla taleplerimizi bir kez daha duyurmak için buradayız. Ve elbette sonuç almak için mücadelemiz tüm tabip odası yöneticileriyle, meslektaşlarımızla, sağlık emek meslek örgütleriyle birlikte artarak devam edecektir. Haklarımızı alana kadar mücadeleye devam diyor, 23 Kasım Salı günü İstanbul’dan ‘beyaz yürüyüşü’ başlatıyoruz. 27 Kasım cumartesi günü Ankara’da yapacağımız ‘beyaz forum’da da mücadele hattımızı birlikte tartışacağımızı bir kere daha duyuruyoruz.” (balikesir24saat.com)

Kaynak : balikesir24saat

YORUM YAP