DENİZ EMEKÇİLERİNDEN ÇAĞRI

Yayınlanma Tarihi :
DENİZ EMEKÇİLERİNDEN ÇAĞRI

Ayvalık’ta 21 Mayıs’ta yaşanan “Kara Gün”ün ardından tekneleri batan, hasar gören deniz emekçileri bugün Cumhuriyet Meydanı’nda düzenledikleri basın açıklamasında isteklerini dile getirdi. Deniz Emekçileri adına konuşan Deniz Devrim Kiremitçi,”Bu bir afet olarak ilan edilmeli ve tekneleri parçalanan, hasar gören tüm denizcilerin zararları karşılanmalıdır. Bu taleplerimize sahip çıkmayan, samimi bir biçimde destek olmayan siyasiler bir daha gözümüze görünmesin.” dedi.

Basın açıklamasına Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık Demokrasi Platformu, Ayvalık Tabiat Platformu, TMMOB İnşaat Mühendisleri de katılıp destek verdi.  Katılımcılar  “Ayvalık afet bölgesi ilan edilsin, yaralar sarılsın”, “Ayvalık’ta balıkçı banırağı yok, afet var”, “Marina değil, balıkçı barınağı, hemen şimdi”, “Balıkçının barınağı marina oldu, 25 yıldır mendirek yapılamadı”, “Küçük balıkçıya yaşam hakkı” yazılı dövizlerle yetkililere de mesajlar verdi.

“MARİNA DEĞİL BALIKÇI BARINAĞI”

Eylemde Deniz Emekçileri adına konuşan Deniz Devrim Kiremitçi, 21 Mayıs sabahı Ayvalık’ta büyük bir felaketin yaşandığını ve 100’ün üzerinde irili ufaklı teknenin parçalandığını anımsatırken, “Bu bir afet olarak ilan edilmeli ve tekneleri parçalanan, hasar gören tüm denizcilerin zararları karşılanmalıdır.” dedi.
Kiremitçi açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Bu fırtınanın bu boyutta bir hasara sebep olmasının tek sebebi teknelerin barınabileceği bir limanın olmamasındandır. Bakın, hemen yanımızdaki Midilli’nin nüfusu 115 bin, orada tam 35 barınak var. Sadece Ayvalığa bakan kıyı şeridinde 16 tane balıkçı barınağı mevcut. Edremit körfezinde nufusa oranla sayısı 5 i geçmeyen başarısız projelerle hazırlanmış bir kaç liman.
Evet Ayvalıkta hiç zarar görmeyen tekneler de var peki nerede? Zamanında bir şekilde Koç’a verilen marinada,bu marinanın Ayvalık halkına hiç bir faydası yoktur hizmetinden akaryakıtına marketinden dinlentisine kadar burada ekonomik bir ağ kurmuşlar.Koç’un bu paraya çok mu ihtiyacı var,var ise ve Ayvalığa da bir marina gerekiyorsa siyasilere bizden çok daha yakın olan bu arkadaşlar bu işi çok hızlı bir şekilde planlayabilirler. Ayvalık limanı bizimdir hakkımızdır Ayvalıklı denizcilere geri verilmelidir.
Bu da yetmez, buranın rüzgarlarını biz biliyoruz,deneyimli balıkçıların görüşleri alınarak en az bir yeni barınak daha yapılmalıdır.
Güvenli bir yere ihtiyacımız var, sadece rüzgarlardan korunmak için değil, teknelerimizi çalan insan kaçakçılarından da korunmak için…Biz bu zorlukları yaşarken cundada dar kapasitesi ile balıkçı arkadaşlara hizmet veren barınağın büyük bir kısmı sahil güvenlik komutanlığına tahsis edilmek isteniyor.”

“DENİZ BİRLİĞİ KURACAĞIZ”

“Deniz emekçisi kardeşler!
Her seçim döneminde siyasiler geliyor, bize bir sürü vaatte bulunuyorlar. Barınak sözünü vermeyen yok ama hâlâ ortada bir proje bile yok. Vaatlerin hepsi palavra. Biz artık bu palavralara inanmıyoruz.Büyük şehir halkın hiç bir görüşünü almadan kent dokusuna hiç uymayan ucube bir köprü için milyonlarca liralık ihale açtı döşeme yolun suyu mu çıkmıştı.Bu kaynak pekala halkın ihtiyaçlarına aktarılabilirdi.
O yüzden, bugünden tezi yok bir denizci birliği kuracağız ve bu birliği mücadelemizle yaşatacağız.
Taleplerimizin takipçisi olacağız. Tekrar ediyorum, iki tane talebimiz var.
Bir: Acilen teknelerimizi güvenle bağlayabileceğimiz bir liman istiyoruz.
İki: Geçen haftaki afette tekneleri parçalanan, zarar gören bütün arkadaşlarımızın, balıkçı, ticari ya da amatör ruhsatlı ayrımı yapılmaksızın bütün zararları karşılanmalıdır.
Bu taleplerimize sahip çıkmayan, samimi bir biçimde destek olmayan siyasiler bir daha gözümüze görünmesin.
Deniz insanları sabırlı, inatçı ve cesurdur. Biz bu taleplerimizde haklıyız, mücadele edeceğiz, mücadelede inat edeceğiz. İnanıyoruz, inat edenler kazanacak. Yeter ki birlik olalım, gerisi gelecek.”

BAŞKAN ERGİN : “BİZ HAZIRIZ”

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin de, çok sayıda balıkçı barınağına ihtiyaç olduğunu vurgularken, “Balıkçı barınağı konusu Büyükşehir meclisi dahil her türlü ortamda dile getirdik. Gündemimize aldık yazışmaları tamamladık. Tekne sayımız sürekli olarak artıyor. Denizden ekmek yiyen balıkçılar, turizmciler var. Çok yakınımızda Erdek’te 12 barınak var, hemen her köyün barınağı var. Bizim eksiğimiz neydi? Uzun zamandır kendimizi anlatamadık diye düşünüyorum. Bu işin acil çözümlenmesi gerekir. Güvenli limanlar olsa, yatırımcı sayısı da artar. Barınak yapılması için el birliğiyle bunu başaracağız, süreç hızlandı. Geçtiğimiz gün bakanlıklardan müdürler geldi. Önümüzdeki hafta da gelecekler ve yer konusu netleşecek. Barınak konusunu kamuoyunda güncel olarak tuttuğumuz sürece bu işi çok daha kısa sürede tamamlayacağımıza inanıyorum. Bize devlet desin ki, sen de maliyet anlamında işin içinde ol. Biz hazırız. Ayvalık’a birden fazla barınak yapılmalı. Altınova’ya, gezi teknelerine, balıkçılara ayrı olmak üzere çok sayıda barınak yapılmalı. Bu birliktelikle başaracağımıza inanıyorum” dedi.

KAYMAKAMLIĞA DİLEKÇE VERDİLER

Deniz emekçileri basın açıklaması sonrası kaymakamlığa giderek zararlarının karşılanması ve balıkçı barınağı yapılması için destek istediler, Bu dilekçe de şu görüşlere yer verildi:

KAYMAKAMLIK MAKAMINA

21 Mayıs sabahı Ayvalık büyük bir felaket yaşadı. 100’ün üzerinde irili ufaklı tekne parçalandı.
Ayvalık’ın denizcileri, deniz emekçileri büyük kayıp verdi. Bu felakete yol açan sebep sadece sert esen kasırga değildir. Ayvalık’ta teknelerimizi koyacak güvenli bir barınağımız yok. Zamanında Ayvalıklı denizcilerin kullandığı liman özelleştirilerek lüks yatlar için marina haline getirildi.
Ayvalık’ta 1.500’e yakın teknenin barınabileceği tek bir güvenli yer yok.
On yıllardır her seçim döneminde barınak sözü veren siyasilerin bütün sözleri ne yazık ki yalan çıktı. Defalarca söz verilen barınak bir türlü inşa edilmedi.
İşte 21 Mayıs sabahı yaşadığımız felaketin esas sebebi budur.
Ekmeğini denizden çıkaran pek çok arkadaşımız ekmek teknesini kaybetmiştir. Denize sevdalı, kıt kanaat geçinirken artırdığı üç-beş kuruşla tekne almış, evine balığını o teknelerle götüren amatör denizciler belki de tek varlıklarını yitirmiştir.
Biz Ayvalıklı denizciler artık bu gidişin son bulmasını istiyoruz. Her sene canımız yanıyor.
Açık ve net iki talebimiz var:
1. Ayvalık’ta talebi karşılayabilecek bir barınak derhal planlanmalı, inşasına ise hemen başlanmalıdır. Bunun için denizi ve rüzgarları iyi bilen deneyimli balıkçıların mutlaka görüşü alınmalıdır. Barınak inşa edilene kadar marina olarak kullanılan mevcut liman Ayvalık’ın tekneleri için kullanılmalıdır.
2. Yaşadığımız son felaket bir afettir. Bu afette teknelerini kaybeden ve tekneleri hasar gören tüm denizcilerin, balıkçı, ticari, amatör ayırt edilmeden tüm zararları tazmin edilmelidir. Büyük holdinglere kaynak ayıran hükümetin, geçim kaynağını ve çoğu durumda tek varlığı olan teknesini kaybeden afetzede denizcilere kaynak ayırması zor olmasa gerektir.
Bu taleplerimiz doğrultusunda gereğinin yapılmasını saygılarımızla arz ederiz. Ayvalık Denizcileri…

 HABER/FOTOĞRAF:  C. Saffet YILMAZ / AYVALIK (balikesir24saat.com) 

YORUM YAP