featured
  1. Haberler
  2. YAZARLAR
  3. ÇORBADA BİZİM DE TUZUMUZ BULUNSUN

ÇORBADA BİZİM DE TUZUMUZ BULUNSUN

Geçtiğimiz yıl 14 Ocak 2021 tarihinde Beykoz Olay gazetesinde şiir ve şairlik üzerine bir yazı yazmıştım. Bu yazımı tekrar bu gün bir kez daha sizlerle  paylaşıyorum. Neden ve niçin paylaştığımı da size belirtmeliyim. Konu şiir ve şairlik olmasına rağmen yazımın birinci paragrafı benim için çok çok önemlidir.

Çorbada bizim de tuzumuz bulunsun demek, yaptığınız bu zor ve fakat çok faydalı ve hayırlı  bir iş ve hizmette bizimde bir katkımız ve yardımımız olsun demektir. Ancak, herkes çorbaya biraz tuz katarsa ve katmak isterse, o çorba çok TUZLU olur ve tuzundan yenmez, tadından değil. Yani çorbayı yapanlar buna müsaade etmezler, etmeyebilirler. Herkes kendi pişirdiği çorbanın tuzunu kendisi ayarlar ve kararı  kadar tuzunu katar.

Bir başka deyişle; pişmiş aşa soğuk su katılmaz, yani aşı pişirenler onun üzerine soğuk su kattırmazlar. Onun için başkasının işine pek fazla burnumuzu sokmaz isek çok  iyi olur diyorum ve aşağıdaki “14 Ocak 2021 tarihli” yazımı tekrar sizlerle paylaşıyorum.

ŞİİR ve ŞAİRLİK ÜZERİNE

Her evde çay, çorba, pilav, salata ve tatlı yapılır, bunları yapabilmek için aşçılık kursuna falan gitmeye de gerek yoktur. Çayın ve pilavın demini iyi ayarlayabilirsen , çayın ve çorbanın yanından limonu eksik etmezsen , salatanın yağ, tuz ve çeşnisini ne kadar güzel ayarlayabilirsen, hele bir de tatlının şerbet ve kıvamını tutturabilirsen iyi bir aşcısın demektir. Bu konuda başkalarından medet umulmaz ve başkalarının, bizim de çorbada tuzumuz bulunsun demelerine bakılmaz ve onların tuzuna ihtiyaç duyulmaz ve duyulmaması gerekir. Herkes kendi çorbasının tuzunu kendisi ayarlar ve katar.

Her şairin beyninde, gönlünde ve evinde bir şiir atölyesi vardır, atölyenin ustası şairin kendisidir. Şair atölyede şiir kalıpları  hazırlar veya şiiri mevcut  kalıplara oturtur. Bunu yapmak ve sağlamak için gerekli alet ve edevat şairin atölyesinde (beyninin içinde) mevcuttur, bunların nasıl kullanması gerektiğini bilir, beceri ve ustalığını da  gösterir. Bir şair nelere sahiptir;

1- Önünde şiir yazmak için sayfalarca boş KAĞIT, DEFTER, KALEM ve SİLGİ,

2 – Kafasında sayısı ve sırası belli olmayan MISRA, BEYİT, DÖRTLÜK ve KITA’ lar… ,

3- Aklında ve hayalinde kendisine ne zaman geldiği ve geleceği belli olmayan bir İLHAM ,

4 – Şairin hazine dağarcığındaki (+) DEĞERLER LİSTESİ  ile bu değerlerden birisi ve/veya birkaçını içeren SÖZ ve KAVRAMLAR vardır, yoksa bile onlar o’ an bir  ilhamla geliverir.

– ARTI DEĞERLER LİSTESİ  ve BU LİSTEDE BULUNAN HUSUSLAR :

a . Usta şairin İLGİSİ, BİLGİSİ, EL EMEĞİ ve GÖZ NURU,

b . Usta şairin İSTEK ve ARZU’ su ; Usta  ister atölyeyi açar, isterse açmaz , ister erken açar , isterse geç açar , isterse de kapatır, ister yazar, ister yazmaz, isterse yazmaktan vazgeçer, bazen de kendisini tutamaz yazar da yazar… mutfakta, yatakta, sokakta, kırda – dağda – bayırda, bağda- bahçede, sahilde – denizde, tatilde,  işte- güçte, yolda –  izde, kederli ve neşeli iken vb. …  olabilir.

c . Her şairin bir  Adı , Ünü  ve MAHLAS’I  vardır ,

d . Bazı şairlerin yüzü hiç gülmez, çok ciddidir, bazıları nüktedandır, bazıları lafı ve sözü yuvarlar, ne dediği anlaşılmaz. Bazı şairlerin tane tane, açık, net ve anlaşılır, akıcı bir üslubu vardır.

e . Bazı şairler BELAGAT ustasıdır , okumuştur , öğrenmiştir , bilgilidir , ders almıştır , bu işin mektebini veya hayat mektebini – hayat üniversitesini bitirmiştir , sözü dinlenir ve yazdığı okunur .

f .Bazı şairlerin geçmişi vardır , tecrübe ve deneyimleri vardır , şiire gönlünü  ve yıllarını vermiştir , nice eserleri vardır , feleğin çemberinden geçmiş olanları bile vardır.

g . Bazı şairler ve onların eserleri çok BÜYÜKTÜR ve çok DEĞERLİDİR .

h . Bazı şairlerin çok zengin dolap – gardırop  ve hazinesi , dağarcığı vardır . Çok yönlüdür , tek düzelik yapmaz , her konuda ürün verir ve üretir . Bazı şairler vardır , BİR ŞİİRLİK , BİR DESTANLIK , BİR KİTAPLIK ‘tır. Bazılarının hiç kitabı falan yoktur . Öyle şairler de vardır ki onun ürettiklerini veya yazdıklarını  kitaplara sığdıramazsın , bazıları  pazarlamacıdır ve iyi reklam yaparlar.

i .Bazıları kafiyeli konuşup yazmayı şiir zanneder , İÇ AHENK , MECAZ ve KONU  nedir bilmezler .

j .Bazıları eskiden gördüğü ve öğrendiğini uygulamaya devam eder. Örnek ; Nalın ‘ı (takunyayı ) bilir ve onu giyer veya yalın ayak  yürümeye devam eder . Çorap , çarık , patik , pabuç , kundura ,  rugan ayakkabı , fotin , bot , körüklü çizme , çizme …vb  ile de yürünebileceğini hiç düşünmez  , bilmez ve denemez . O hala , yontmak için keser ve balta kullanır , törpü , eğe , rende ve planya , falçata , çakı – bıçak , zımpara kullanmaz , yağ ve vernik ,  parlatıcı kullanmaz, çağın ve modern tekniğin getirdiği yeniliklerden  istifade etmez.

Halbuki bütün bu sayılanları giyerek , karlı , yağmurlu ve  çamurlu ve kaygan yollarda nasıl yüründüğünü öğrenmeli , çağın getirdiği ve gerektirdiği akım ve  tekniklerden istifade etmelidir. Bütün bunların ötesinde , göklerde uçabilmeli , rüzgar ve fırtınalarda ayakta durabilmeli , azgın ve dalgalı sularda yüzebilmeli , dalgalarla boğuşabilmeli , her türlü tehlikeye göğüs gerebilmeli , dik durmasını bilmeli , bulutların arasında ve üzerinde durabilmeli , tütmeli , esmeli ve gürlemeli , haykırmalı , hayatı toz pembe görebilmelidir.

-Şiirde çok ve çeşitli konular vardır , mesela diye bu konuları sıralayalım ve  konuyu bunların içinden şairlerin kendilerinin seçtiğini veya seçmesi gerektiğini belirtelim .

1 . Sevgi , aşk , hasret , özlem , kavuşma , veda – elveda , sohbet – muhabbet , dostluk –  arkadaşlık , hoşlanma , haz – zevk , keyif – çakır keyif , sarhoş olmak –  mest olmak – zil zurna ve küfelik olmak , sevdalı ve kara sevdalı olmak  , deli – divane ve avare olmak , övmek , beğenmek , yermek , hiciv , dua ve beddua etmek , şükretmek , dilemek ve dilenmek , el aman demek , yalvarıp – yakarmak.

2 . Vatan , Millet , Sancak , Bayrak , Cumhuriyet ve Mustafa Kemal Atatürk sevgisi ile dolu olmak  , utanma , ar ve namus kavramlarını işlemek , gururlu ve mağrur olmayı ifade etmek , ana , baba ve  kardeş sevgisi , büyüklere saygı , küçüklere sevgi göstermek , hal hatır sormak , hatır saymak , gönül almak , gönül koyma , kırılmak – darılmak – küsmek , kalp kırmak – sitem etmek , tafra yapmak ,

3 . İnsanların her zaman yüzü gülmez , bazen sevinçlidirler , bazen göz yaşı dökerler , acılı , kederli ve üzüntülü günleri de olur  , insanlar  renkli gözlü  , kara kaşlı – kara gözlü , göz süzen , bakış atan , gülen -güzel gülüşlü , güzel yürüyüşlü , işveli , nazlı , gamzeli , gül yüzlü ,  işmar eden  , işaret eden olur ve olmalı . Şair insanların böyle kutsal ve değerli varlıklar olduğunu bilir ve bilmelidir.

4 . İman sahibi olanlar Allah ve Peygamber sevgisi ile doludurlar , inançlara saygılı , merhametli ve vicdan  sahibi olurlar . Doğa sevgisi , kır – bayır , dağ -ova –  yayla ve köy yaşamını , ağaç  , fidan , çiçek , kuş ve hayvan sevgisini bilir ve benimsenmesi isterler , doğa ile çevreyi koruma bilincine sahiptirler , kendilerinde var olan  bu sevgiyi insanlığa aşılarlar .

5 . Korkak olma , cesur ol , kahraman ol , kendine güven , hür ol , hürriyeti seç , esir ve köle olma , canlı ol , miskin , uyuşuk , pısırık ve tembel olma , çalışkan ol , tüketici değil – üretici ol , çalışmasını bildiğin gibi dinlenmesini de bil , eğlen ve dinlen  , zevk aldığın iş ve eylemlerden vazgeçme , ama azgınlık da  yapma , kötü yola düşme vb… öğütler verirler. Hak ve hukuku gözet , haktan ve haklıdan yana ol , zalim olma , mazlumdan yana ol demesini bilirler.

6 . İlim , bilim ve irfan sahibi ol , bilim ve teknik gelişmeleri takip et , çağı yakala , çağın gerisinde kalma , ilerici ol , çok oku ve okuyanı destekle derler . Sor ve sorgula , araştır , denemeler yap , tecrübe edin , sabırlı ol derler , zamanın her derdin ilacı olduğunu bilirler. Sanatı ve sanatçıyı destekle , hor görme , modern , zarif , ince ve estetik güzellikten yana duygulu ol , kaba , hantal  ve çirkinlikten uzak durmayı öğütler .

7 . İyi ile kötüyü iyi  ayırt et , eziyet ve zulüm yapma , kul hakkı yeme , helal ile haramı ayır , haram yeme, hırsızlık yapma , hile -hurda yapma , hoş görülü ol , kibirli olma , kimseyi hor görme , haddini ve hududunu bil , küfür etme , küstah olma vb. .. gibi tüm bu tenkitleri olumlu ve yapıcı olmalıdır.

8. Gül ve güler yüzlü ol , çatık kaşlı ve asabi olma , sağlığını koru ve kendine iyi bak , yarin eli , yüzü , gözü , gözünün ve saçının rengi , boyu posu , endamı , duruşu , saçı , saçının teli , zülüf ve perçemi , kakülü , urbası , setresi ve şalvarı , baş örtüsü ,yazması , yaşmağı , fistanı , çorabı ile ilgilenin derler .

 

24 ŞUBAT 2022

Muharrem KAYNAK

 

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
ÇORBADA BİZİM DE TUZUMUZ BULUNSUN
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!