Yayınlanma Tarihi :

BİR DÜNYA MARKASI : AIMA 25 YAŞINDA

BİR DÜNYA MARKASI : AIMA 25 YAŞINDA

25 yıl önce, Prof. Filiz Ali öncülüğünde, çok küçük bir bütçe ile yola koyulan Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi (AIMA)  en başından beri bağımsız kimliğiyle, tamamı bireysel ve kurumsal desteklerle, dayanışma ve gönüllülükle bugünlere geldi.

Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi’nin başarılarla dolu 25 yılı içinde önce faaliyetleri daha kurumsal bir temele oturtmak amacıyla, 2011 yılında Ayvalık Kültür ve Sanat Vakfı (AKSVkuruldu. Ardından AIMA Festival Orkestrası . Ve ünü dünyaya ulaşan Ayvalık Müzik Festivali düzenlenmeye başladı.

1998’de Ayvalık Cunda Adası’nda Boyner Ailesi’nin zeytinlikler ve deniz arasında yer alan iki taş evinde misafir olarak başlayan “Ayvalık Yaylı Çalgılar ve Oda Müziği Uzmanlık Kursu” aradan geçen süre içinde büyüdü Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi yani AIMA’ya dönüştü.

Sevgili okurlarım, şimdi gelin her yılı emek, gurur ve başarı dolu bu öykünün konuğu olalım. Sizleri, AIMA ile buluşturmadan önce, Ayvalık başta olmak üzere ülkemizi temsil eden böylesine önemli bir kuruluşumuz ile bana röportaj yapma fırsatı sunan Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi’nin değerli yöneticilerine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Sizlere de keyifli okumalar diliyorum.

Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi’nin kuruluş öyküsünü, okurlarımız için anlatabilir misiniz?

AIMA, 1998 yılında Prof. Filiz Ali’nin Ayvalık’ta birer haftalık müzik ustalık sınıfları düzenleme hayaliyle ortaya çıktı. İlk yıllarda, Cunda’da, zeytinliklerle deniz arasında bulunan Boyner Ailesi’ne ait iki taş evde yaylı çalgılar için uzmanlık sınıfları düzenleyerek başladık. Zamanla uzmanlık sınıfı ve atölyelerimiz çeşitlendi. 2005 yılında Barutçuoğlu ailesi tarafından bağışlanan deniz kenarındaki güzel yalıya, yani bugünkü binamıza taşındık. O zamandan beri faaliyetlerimizi AIMA Haluk Barutçuoğlu Evi’nde sürdürüyoruz. Geride kalan çeyrek asırda yüzü aşkın uzmanlık sınıfı, sayısız ev konseri ve dokuz festival düzenledik.

Ayvalık Kültür ve Sanat Vakfı, ne zaman kuruldu?

AIMA’nın genişlemesine koşut olarak, etkinliklerimizi daha kurumsal bir temele oturtma ihtiyacı ortaya çıktı. Bunun üzerine 2011 yılında, 50’ye yakın gönüllüyle birlikte Ayvalık Kültür ve Sanat Vakfı’nı (AKSV) kurduk AIMA’nın Ayvalık’ta ve Ayvalık dışında düzenlediği bütün faaliyetler, 2011’den beri AKSV çatısı altında yürütülüyor.

AIMA Festival Orkestrası, AIMA’da yetişen genç yeteneklerden oluşuyor değil mi? Orkestramızı bize tanıtabilir misiniz?

AIMA Festival Orkestrası üyelerinin çoğu, geçmişte AIMA’nın düzenlediği uzmanlık sınıflarına katılmış olan ve kariyerini halihazırda yurtiçi ve yurtdışında başarıyla sürdüren genç müzisyenler. Ancak pandemi sonrası süreçte, artan ekonomik baskılar nedeniyle, orkestramızı bir türlü toplayamadık.

O nedenle son yıllarda, yine çoğunlukla AIMA mezunu müzisyenlerden oluşan oda müziği gruplarıyla konserler düzenlemeye odaklanıyoruz. Önümüzdeki dönemde en önemli hedeflerimizin başında, gerekli kaynakları yaratarak AIMA Festival Orkestrası’nı yeniden bir araya getirmek geliyor.

Bir marka haline dönüşen Ayvalık Müzik Festivali, kimin fikriydi? İlk ne zaman düzenlendi? O zamandan beri festivalde hangi isimleri konuk ettiniz? Geleceğe yönelik projeleriniz nedir?

AIMA olarak etkinliklerimizle ilgili kararları genelde kolektif olarak tartışıyoruz, olgunlaştırıyoruz ve alıyoruz. Dolayısıyla festivalimiz de, bir bütün olarak AIMA yönetiminin, emekçilerinin ve gönüllülerinin ortak yaratısı.

İlk festivalimizi 2013 yılında düzenledik. Şu ana dek onlarca değerli yerli ve yabancı müzisyeni konuk ettik; kimin ismini saysak diğerleri eksik kalır. Daha önce festivallerimizi bir-iki haftalık dönemlere sıkıştırıyorduk. Bu yıl ilk kez konserlerimizi bütün yaz aylarına yaydık ve dinleyici kitlesini çeşitlendirmek açısından olumlu sonuçlar aldık.

Gelecekte de festival projemizi bu şekilde sürdürmek istiyoruz.

AIMA’nın Ayvalık ve Ayvalık halkı ile ilişkisi hakkında neler söylemek istersiniz? Akademinin Ayvalık başta olmak üzere ülkemize katmış olduğu değeri nasıl yorumlamak gerekir?

Yıllardır kentin ortak hafızasını yansıtan farklı mekânlarda etkinlikler düzenliyoruz. Ayvalık kent merkezinde, Cunda’da, Küçükköy’de… Pek çok konserimiz ücretsiz ve halka açık. Düzenlediğimiz uzmanlık sınıflarında, zaman zaman yeteneğiyle öne çıkan Ayvalıklı gençlere burslu katılım imkânı sağlıyoruz. Dolayısıyla AIMA, Ayvalık halkına klasik müzik sevgisi aşılamak için çalışıyor. Herkesin hayatına dokunabildiğimizi söyleyemeyiz; ama bugüne dek pek çok Ayvalıklı ile şu ya da bu şekilde temas kurduk.

AIMA’nın kuruluş amaçlarının başında, tarihi ve kültürel değerlere sahip, farklı kültürleri içinde barındıran Ayvalık kentinin bir marka kent olma yolunda ilerlemesine, yerel, ulusal ve uluslararası kültür ve sanat değerlerinin gelişmesi ve korunmasına katkıda bulunmak geliyor. Bu yolda elbette yapacağımız daha çok iş var, ancak şimdiye dek önemli adımlar attığımızı düşünüyoruz.

25’nci yılınızı kutlamaktasınız. Böylesine anlamlı ve gururlu bir tarihin en başında, hiç şüphesiz Sayın Filiz Ali geliyor. Saygıdeğer Filiz Hanım’ın, gözünden AIMA nasıl anlatılır? Kendisinin edebiyatımızın unutulmaz ismi olan babası Sabahattin Ali ile başlayan Ayvalık bağının, AIMA’ya etkisi nedir? Konuyu, bu açıdan ele alırsak, neler dile gelir?

Bu, çok ayrıntılı bir soru. Aslında Filiz Ali Hocamız, pek çok kitabında buna kapsamlı yanıtlar sunuyor. İlgili okurlarınıza, kendisinin “Yok Bi’şey, Acımadı ki…” başlıklı kitabını öneririz. Kitap, Türkiye’nin hem toplumsal ve siyasal yaşamının hem de kültür-sanat dünyasının bir dönemine ışık tutuyor.

Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi’nde müzik hayatına devam etmek isteyen gençlerimizin, hangi yolu izlemesi gerekiyor? Akademide kimler, hangi alanda eğitim vermektedir?

AIMA, genellikle yaz ve bahar aylarında düzenlediği uzmanlık sınıflarında uluslararası çapta tanınan yerli ve yabancı virtüözleri, genç müzik öğrencileriyle bir araya getiriyor. Başvuran öğrencilerden video kayıtları, referans mektupları, güncel repertuvar bilgileri, özgeçmiş gibi belgeler içeren kapsamlı bir dosya sunmalarını istiyoruz.

Dosyalar, eğitimciler tarafından titizlikle incelendikten sonra o yıl AIMA Masterclass’a katılmaya hak kazanan öğrenciler belirleniyor.

Her yıl farklı eğitimciler farklı alanlarda eğitim veriyor. Örneğin bu sene, keman, flüt, klarnet, piyano, ve viyolonsel enstrümanlarında yerli ve yabancı hocalardan oluşan bir kadroyla eğitim sunduk.

AIMA olarak, 25. yıl kapsamında hangi etkinlikleri gerçekleştirdiniz? Önümüzdeki süreçte yeni bir festival, konser ya da başka bir proje söz konusu mu?

25’nci yılımız çok yoğun geçiyor. Bu yıl şimdiye dek iki kış konseri, dört uzmanlık sınıfı, on festival konseri gerçekleştirdik.

Önümüzde festival kapsamında gerçekleşecek bir uzmanlık sınıfı ve iki konser daha var. Ayrıca 25. yılımıza özel bir Beste Ödülü de düzenliyoruz. 2023 yılı bitmeden Ayvalık ve İstanbul’da düzenlemeyi planladığımız birkaç etkinlik daha var. Ve her sene olduğu gibi seneye de yaz ayları için dolu dolu bir festival programı hazırlıyoruz.

AIMA’nın elde ettiği ulusarası başarısı, ortaklaşa çalışmış olduğu uluslararası kurum ve kuruluşlar hakkında okurlarımızı bilgilendirirseniz çok sevinirim. Dışarıdan yurt içinde ve dışında AIMA, nasıl görünüyor?

AIMA, Türkiye’de, kendi alanındaki öncü kurumlardan biri. Bu açıdan, bugün Türkiye’nin pek çok yerinde müzik uzmanlık sınıflarının kuruluyorsa, bunda AIMA’nın payı olduğunu söylemek abartılı olmayacaktır.

Öte yandan ortaklık yaptığımız, etkinliklerimize katılan, uzmanlık sınıflarımızda eğitim veren çok sayıda yabancı müzisyen de var. Bir kısmı ile müzik kariyerini ve eğitimini halilhazırda yurtdışında sürdüren çok sayıda mezunumuz aracılığıyla bağlantı kuruyoruz.

Yakın dönemde Bulgaristan’dan Avrupa Müzik Akademisi Derneği ile bağlantı kurduk. Yunanistan’dan Uluslararası Molyvos Müzik Festivali ile ilişkilerimiz var. Önümüzdeki dönemde bu uluslararası ilişki ağını daha da genişletmek istiyoruz.

Son olarak, okurlarımıza iletmek istediğiniz bir konu var mı?

AIMA’ya gösterdiğiniz ilgi için çok teşekkür ederiz.

Kaynak : balikesir24saat

YORUM YAP