BİGADİÇ, ‘SEPETİ’ İLE BÜYÜKŞEHİRLERE AÇILIYOR
Yaşam Alanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği’nin(YAŞAD) Bigadiç ilçesinin değerlerini öne çıkaran projelerine bir yenisi eklendi. YAŞAD Başkanı Hakkı Kurtuluş Demir‘in son dört yıldır üzerinde çalıştığı “Bigadiç Sepeti” başlıklı proje, Birleşmiş Milletler Türkiye Destek Programı(UNDP, GEF-SGP) tarafından kabul edildi. Beylikdüzü Belediye Başkanlığı ve Balıkesir Üniversitesi de proje ortakları arasında yer aldı.
Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonu Türkiye Koordinatörü Gökmen Argun, Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arman Zafer Yalçın ve Bigadiç Yaşam Alanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hakkı Kurtuluş Demir, Bigadiç Belediye Başkanı İsmail Avcu‘yu proje kapsamında ziyaret etti. Ziyarette proje hakkında görüş alışverişinde bulunuldu ve proje üzerinde ki detaylar görüşüldü.
BİGADİÇ ÜRÜNLERİ MARKALAŞACAK
YAŞAD Başkanı Hakkı Kurtuluş Demir, “Projemiz ile ilçemizin kiraz, ceviz, kestane, bal, kuru fasulye, helva, sucuk, kurutulmuş meyve ve sebze gibi yöresel gıdalarının ve Yağcıbedir halısı gibi el ürünlerinin markalaşması, tanıtımı ve üreticiden tüketiciye doğrudan pazarlanması hedefleniyor. İlçemiz ürünlerinin özellikle büyükşehirlerde tanıtımı, doğa dostu tarım uygulamaları önceliğimiz olacaktır” dedi.
BEYLİKDÜZÜ VE ÇANKAYA BELEDİYESİ DESTEK VERİYOR
Ana hedefin Balıkesir bölgesindeki biyoçeşitliliğin korunmasına destek verilmesi olarak belirlendiğini vurgulayan Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
” Bigadiç Sepeti projesi ile Balıkesir ve ilçelerinde doğa dostu tarım uygulamaları gibi sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştırarak, yöresel ürünlerin üretim kapasitesi ve rekabet gücünü desteklenmesini sağlayacağız. Proje bölgesinde doğa dostu tarım teknikleriyle üretilen yöresel ürünleri ‘Bigadiç Sepeti’ adı altında toplayan Bigadiç Sepeti Paketleme biriminin kurulması da ara hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bigadiç’in dağ köylerinde doğa dostu tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması ve yöresel ürünlerin Beylikdüzü ve Çankaya Belediyesi ile pazarlama kapasitesinin geliştirilmesi de bir başka hedefimiz. Projeye destek veren yerel yönetimler sayesinde aracısız üretim ve tüketim ilişkileri kurulacak.
Yöre ekonomisine katkı sağlayacak ve bir marka haline getirecek tanıtım ve pazarlama sistemi ile projenin görünürlüğü ve bilinirliği artacak. Projemiz ile tarımsal biyolojik çeşitliliğin korunarak da kalkınmanın gerçekleşebileceğini ispatlamaya çalışacağız. Bu proje ile bölgedeki yöresel gıda ve el ürünleri çeşitliliğinin sürdürülebilirliğine katkıda bulunacağız”
CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu‘nun da bu projeyi desteklediğine dikkat çeken YAŞAD Başkanı Demir,İstanbul’un desteği ile projenin başarıya ulaşacağına inandığını vurguladı. Coşkun YAMAN (balikesir24saat)