Yayınlanma Tarihi :

“BALIKESİR’DE DEPREM TEHDİDİNİ ARTTIRAN EKSİK VE YANLIŞLAR VAR”

“BALIKESİR’DE DEPREM TEHDİDİNİ ARTTIRAN EKSİK VE YANLIŞLAR VAR”

Mimarlar Odası Şube Başkanı Betül Dikici, Balıkesir’in mevcut yapı stokuna dair veri olmaması, Deprem Yönetmeliğine uygun olmayan yapıların belirlenmemiş olması, yapılaşmaya uygun olmayan alanların imara açılması, il genelinde deprem riskli alanlar için çalışma yapılmaması gibi etkenlerin Balıkesir için var olan deprem tehdidinin boyutunu arttırdığını söyledi. Dikici, “Balıkesir ilinin kentsel ve kırsal alanlardaki mevcut yapılaşmaların güvenli hale getirilmesi ve öncelikle de tehlike arz eden yapılarının tespit edilerek mevcut yapı stokunun incelenmesi ve değerlendirilmesi için yapı disiplinindeki bir meslek odası olarak bilim ve tekniğin ışığında her türlü katkı, destek ve işbirliğine hazır olduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunarım.” dedi.

“ODAMIZA HER GÜN ONLARCA TELEFON EDİLİYOR”

Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Betül Dikici, büyük yıkıma yol açan son depremlerle ilgili yazılı bir açıklama yaparken, Balıkesir’deki deprem tehlikesine de dikkat çekti. Dikici’nin açıklaması şöyle:

“Ülkemizde yaşanan bu felaketin ardından yaşadığımız kent Balıkesir’in olası deprem riskleri nedeni ile can ve mal güvenliğinin sağlanması konuları ile ilgili olarak Balıkesir’de yaşayan vatandaşlarımız konutlarının ve bulunduğu bölgenin deprem riskli olup olmadığını haklı olarak sorgulamakta ve Mimarlar Odamıza her gün bu konu ile alakalı onlarca telefon edilmekte, mesajlar gelmektedir. ”

“YAPI ENVANTERİ ÇIKARILMALI, MEVCUT YAPILARIN DURUM TESPİTİ YAPILMALI”

“24 yıl önce gerçekleşen 17 Ağustos Marmara depreminin Balıkesir’de büyük oranda hissedilmiş olduğu ve Balıkesir ilimizin birinci derece deprem bölgesi olduğu gerçeğinden yola çıkarak; sağlıklı kentleşme, nitelikli bir yapılaşma ve yaşanılır gelecek için öncelikle tüm Balıkesir ilindeki yapı stokunun gözden geçirilerek, yapı envanterinin çıkarılması ve mevcut yapıların durum tespitleri ile analizlerinin yapılması, deprem risk ve fay haritaları ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliğinin bir an önce hazırlanarak, imar planlarının revize edilmesi ve riske dayalı afet yönetim planlarının hazırlanması yani hasarların önceden alınan tedbirlerle en aza indirilmesi konularında bir an önce çalışmalara başlanılmalıdır. ”

“DEPREM TEHDİDİNİ ARTTIRAN GERÇEKLER”

Ancak; Balıkesir’in mevcut yapı stokuna dair veri olmaması, Deprem Yönetmeliğine uygun olmayan yapıların belirlenmemiş olması, yapılaşmaya uygun olmayan alanların imara açılması, Balıkesir il genelinde deprem riskli alanlar için çalışma yapılmaması gibi etkenler Balıkesir için var olan deprem tehdidinin boyutunu arttırmaktadır. Bu yaşadığımız süreçte bilim ve teknik dışı yönetmelik/imar planı değişikliklerine ve uygulamalarına derhal son verilmelidir. Balıkesir ilinin kentsel ve kırsal alanlardaki mevcut yapılaşmaların güvenli hale getirilmesi ve öncelikle de tehlike arz eden yapılarının tespit edilerek mevcut yapı stokunun incelenmesi ve değerlendirilmesi için yapı disiplinindeki bir meslek odası olarak bilim ve tekniğin ışığında her türlü katkı, destek ve işbirliğine hazır olduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunarım. ” Coşkun YAMAN (balikesir24saat.com)

 

Kaynak : balikesir24saat

YORUM YAP