1. Haberler
  2. YAZARLAR
  3. ATATÜRK’ÜN LEBLEBİLERİNİN HEPSİNİ YİYEN ÇOCUK.. HANRİ BENAZUS

ATATÜRK’ÜN LEBLEBİLERİNİN HEPSİNİ YİYEN ÇOCUK.. HANRİ BENAZUS

featured

Güzel insanlarımızın sessizce gidişlerine tanık oluyorum..
Bu gidişlere üzülüyorum.. Kederleniyorum.
Keşke daha önce bulup konuşabilseydim diye içimden geçiyor..
Yakınlarda çok ani kaybettiğimiz ; Ayla Algan ve Metin Uca ile görüşüp tanış olmanın mutluluğu ve hüznü birbirine karışıyor.
Karışık duygularla , yaşamın gerçekleri, sanata ve hayata dair güzel sanatçılarımızın varlığından herşeye rağmen gururlanıyorum.
Onları tanımış olmak yetiyor.. Yüreğimde ve aklımda en içten gülüşleriyle, Türkiye ve Atatürk sevdalıları olarak duruyorlar..

16 Ocak 2024 günü bir Atatürk sevdalısını daha son yolculuğuna uğurladık.
“Atatürk’ümüzün leblebilerinin hepsini cebine dolduran çocuk” diye biliyoruz O’nu.
Atatürk ile ilgili binlerce fotoğrafı toplayan yurttaşımız Hanri Benazus yaşama 94 yaşında veda etti..
Toprağı bol , yolu ışıklı olsun.
Mustafa Kemal Atatürk‘ün bilinmeyen yönlerini gösteren fotoğrafları toplayan Hanri Benazus.
Türk yazar, iş insanı ve koleksiyoner olarak tanınıyor.

***

ATATÜRK İLE TANIŞMASI

9 Ekim 1937’de Aydın Ortaklar köyünde Atatürk ile tanışır. Hanri Benazus o zaman 8 yaşında bir çocuktur. Atatürk Nazilli Dokuma Fabrikasını hizmete açtıktan sonra Aydın Ortaklar köyüne trenle gelir. Babası ile Atatürk’ü karşılamaya gelen Hanri Benazus babasının yanından ayrılıp Atatürk’ün yanına gider.
Hanri Benazus canlı yayında kendisi o günü şöyle anlattı..
” Atatürk , Aydın ili Ortaklar köyüne gelecek diye civar köylerden kalabalık bir topluluk istasyonda toplanmıştı. Atatürk vagondan indi, köylülerle konuşuyordu. Ben yanına gittim. Atatürk başımı okşadı , benim elimden tutup trenine bindirdi. Karşılıklı oturduk. Bana sorular sordu. Okulumuz ile ilgili . Masasında beyaz leblebiler vardı, hepsini yedim. Bir kase daha geldi, onu da cebime koydum. Bir kase daha geldi, onu da gömleğime koydum. Atatürk trenin camından halkla konuşuyordu. Atatürk rakısını leblebisiz içti. Ben o leblebileri evde kardeşlerime getirdim. Bir yıl sonra Atatürk 1938’de 10 Kasım’da bizlere veda etti.  O günden bugüne kadar Atatürk ile ilgili binlerce fotoğraf ve belge toplamaya çalıştım. Ona karşı görevlerimi yapmak için daha çok uzun yaşamak istiyorum.
Yıllar sonra düşündüğümde bir şey daha beni hayrete düşürdü. O gün Nazilli Dokuma Fabrikasını açanlar arasında , Atatürk’ün treninde bulunan başbakan, bakanlar, milletvekilleri, komutanlar da vardı. Ama hiç biri Ortaklar istasyonunda aşağıya inmediler. Atatürk tek başına indi köylülerle konuştu. İşte o sıra ben yanına gittim.. “

Atatürk fotoğrafları arşivini 17 yaşında yapmaya başlayan ve 20 bin fotoğraflık bir arşiv ouşturan Hanri Benazus’un aldığı ilk Atatürk fotoğrafı. (Ortadaki) 

Hanri Benazus’un babası Isak Benazus İzmir’in işgalinde Basmane Garında katiplik yaparken işgal kuvvetlerine ait bilgileri cepheye ulaştırmaktadır. İsak Benazus İzmir gizli kuvvacılarından biridir. Seferad Yahudilerindendir.
Atatürk’e adanmış bir hayat süren Hanri Benazus, İzmir Atatürk Lisesi mezunudur. Çeşitli nedenlerle yüksek öğrenimini yarım bıraktı. 1960 yılında iş hayatına atıldı. 1985 – 1987 yılları arasında Altay Spor Kulübü başkanlığını yapmıştır.
1947 yılından bu yana , hayata veda edinceye kadar Atatürk ile tanıştığı o günü hiç unutmadı. Ömrünü Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü ve onun hayalindeki Laik Türkiye Cumhuriyeti’ni anlatmaya adadı. 1947 tarihinden itibaren 10 bini çekildiği yer ve tarih belli olmak üzere 20 bin adet Atatürk fotoğraflarından oluşan büyük bir koleksiyon oluşturdu.

60 ADET ATATÜRK KİTABI YAZDI

Yeni Zelanda, Sydney , Canberra, Londra,Paris ve Berlin harp arşivlerinden bulduğu 900 kare fotoğraf ile Çanakkale Savaşı’nın arşivini oluşturdu. Yunanistan , Fransa ve Berlin ve İngiliz arşivlerinden ve dünyanın çeşitli ülkelerindeki savaş muhabirlerinden , kişisel olarak Amerikadan topladığı Atatürk fotoğraflarını Türk basını ile paylaştı.

Yıllardır topladığı 20 bin karelik fotoğraf arşivini 20 Aralık 2021 günü İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağışladı. Londra Avam Kamarasında ,Paris’te parlamentonun da aralarında olan pek çok kuruluşta Atatürk fotoğraf sergileri açtı. Atatürk’ü ve Türkiye Cumhuriyeti devrimlerini anlatan söyleşilerde bulundu. Hanri Benazus 60 adet Atatürk kitabının yazarı. Yazdığı kitapların sayısı 116..

Zengin bir iş adamı olduktan sonra iflas eden Hanri Benazus , kendi yaptırdığı ve devlete verdiği huzurevinde kalır. Borçlu olduğu birisi kaldığı huzurevine polis ile gelir gözaltına almak için.
Oradan kaçar ve tam 5 yıl sonra İzmir’e dönebilir. Çileli ve çok onurlu bir yaşamın muhteşem bilgesi Hanri Benazus.
Dinlediğim bir söyleşisinde çok onur duyduğum konuşmasını buraya not edeyim.
“Ben 600 yıldır bu topraklarda yaşayan bir TÜRK’ÜM. Bu Türklük şuurunu bana kazandıran Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’tür. Çünkü Ortaklar köyüne geldiği zaman bana sormadı . Senin adın ne ? Sen kimsin ? Çocuk olmam onun için yeterliydi. Bunu yıllar sonra çok düşündüm ve Türk olmaktan çok gururluyum..”

***

Çocukken Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü görüp konuşanlar arasında ünlü tarihçimiz Halil İnalcık da vardır. Işıklarda uyusun. Türkiye gezisinde Halil İnalcık’ın okulunu da ziyaret eden Atatürk , Halil İnalcık ile konuşur.

Büyüyünce ne olacaksın 

– Bilmiyorum

diye yanıtlar İnalcık.

– Hangi dersin iyi

diye sorar Atatürk.

– Hepsi iyi

diye yanıtlar İnalcık.

O zaman tarihçi ol

diye öğütler. Ve tüm dünyanın tanıdığı Halil İnalcık Atatürk’ünün sözünü tutar tarihimizi bize anlatan büyük tarihçimiz olur..

***

Hanri Benazus 16 Ocak 2024 günü İzmir Altındağ Musevi Mezarlığında toprağa verildi.

Işıklarda uyu büyük insan. Minnet ve dua ile Hanri BENAZUS..

 

 

 

 

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
ATATÜRK’ÜN LEBLEBİLERİNİN HEPSİNİ YİYEN ÇOCUK.. HANRİ BENAZUS
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!