Yayınlanma Tarihi :

ANAYASA MAHKEMESİ ÇOĞULCU SİSTEMİN GÜVENCESİDİR

ANAYASA MAHKEMESİ ÇOĞULCU SİSTEMİN GÜVENCESİDİR

Gerginlik giderek artıyor.

Soru şu:

150 yıllık anayasalılaşma süreci sona mı erdirilmek isteniyor ?

Yargıtay 3. Ceza Dairesi Türkiye Cumhuriyetinin en yüksek yargı organı olan Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) tutuklu TİP milletvekili Can Atalay hakkında verdiği “hak ihlali” kararına uymak zorunda olduğu halde uymadığı gibi daha da ileri giderek kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunuyor.

Bu nasıl bir hukuk anlayışıdır anlamak mümkün değil…

Biraz geriye giderek hatırlayalım; Anayasa mahkemesi neden kuruldu?

1. Meşrutiyetle birlikte 1876’da ilan edilen Kanuni Esasi Türkiye’nin anayasalılaşma sürecinin başlangıcıdır.

1. Meşrutiyet’le bir adım yukarıya, Cumhuriyet’le birlikte daha da ileriye gitmiş, 1961 Anayasası ile kurulan AYM ile evrensel hukuk kurallarını da içeren bir seviyeye yükselmiştir…

Soru şu: AYM neden kuruldu?

Güçlü iktidarlar hukuka uygun olmayan yasaları meclisten geçirip keyfi bir yönetim sergilemesin, çoğunluğun azınlığa baskısı olmasın diye kuruldu.

Türkiye AYM’yi ilk olarak CHP’nin 1957 milletvekilliği seçim bildirgesi olan , ‘İlk Hedefler Beyannamesi’nde duydu…Fikir babası Anayasa Profesörü Mümtaz Soysal’dı…

Altmış yıldır iktidara gelen sağ partilerin tümü AYM’ den hiç hoşlanmadılar… Giderek gücü azalsa da AYM hukuk dışılığa yasal bir engel koyuyordu…

Demokrat Parti,  1950-60 arası 10 yıllık iktidarı süresince parlamentodaki ezici çoğunluğundan aldığı güçle hukuka aykırı yasalar çıkartmış ancak DP’nin çıkarttığı hukuk dışı yasalara itiraz edecek bir makam olmadığı için hukuksuzluk meşru hale gelmişti.

Bugün de iktidar ya da ortaklarından bazıları aynı tutumu sergilemek istiyorlar…

Hukuku çiğneyerek sonuç almaya çalışanlar kendi hukuksuzluklarında boğulurlar…

Kaynak : Behiç İSTANBULLUOĞLU

YORUM YAP